2015. február 24. 04:31

Az állam átvilágítja Vitézy Tamás horvátországi kikötőket és szállodákat üzemeltető cégét, melynek 2010-ig Habony Árpád volt az igazgatósági alelnöke.

A Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. részvételi felhívás nélküli tárgyalásos közbeszerzés során választotta ki a PwC Magyarország Kft.-t, hogy végezze el az Adriatiq Island Group pénzügyi átvilágítását és üzletértékelését 72,6 millió forintért. Mindez arra enged következtetni, hogy az állam megvásárolná a céget, vagy esetleg részesedést szerezne a Fideszhez kötődő Vitézy Tamás milliárdos üzletember cégében.

Az átvilágítással és az esetleges adás-vételi tranzakcióval kapcsolatban szerkesztőségünk megkereste a Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt.-t és az Adriatiq Island Group részéről is szerettünk volna választ kapni kérdéseinkre, ám cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Az Adriatiq Island Group elnöke és többségi tulajdonosa Vitézy Tamás, milliárdos, a Helyi Téma tulajdonosa, akit nem túl szoros rokoni szál is fűz Orbán Viktorhoz. Vitézy Tamás testvérének első felesége ugyanis Orbán Viktor édesanyjának a testvére.

A társaság hátterét illetően ugyanakkor más érdekesség is van. 2010 februárjáig a társaság igazgatósági alelnöke volt ugyanis Habony Árpád, a kormányfő jelenleg kommunikációs tanácsadója. Az akkori választások előtt vele együtt hagyta el Vitézy cégét Szalay-Bobrovniczky Kristóf is, akkori vezérigazgató és igazgatósági tag. (Legutóbbi vele kapcsolatos hír, hogy megvásárolta Heim Péter részesedését a Századvég Gazdaságkutatóban). A távozásukról szóló közlemény szerint nevükhöz volt köthető az Adriatiq Island Group brand felépítése és a vállalatokat holding rendszerbe szervező koncepció bevezetése is. (Az mfor.hu úgy tudja, a két vezető és a tulajdonos között igen komoly nézetteltérés alakult ki 2010-re.)

Az Adriatiq Island Group stratégiai tanácsadó testületében a társaság honlapja szerint jobboldali közgazdászok is vannak, így megtalálható a listán Töröcskei István, az adósságkezelő nemrég lemondott vezérigazgatója, a Széchenyi Bank tulajdonosa, Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke és Boros Imre is, aki az első Orbán-kormány idején a PHARE-támogatásokért felelős miniszter volt. 

A Vitézy-cég magyar leányvállalata, az Adriatiq Island Group Hungary ellen még 2013 tavaszán indult felszámolási eljárás, melynek lezárultáról azóta sem érkezett hír. A Cégközlönyben megjelent legutóbbi közlemény szerint a felszámoló, BIS Csődgondnok és Tanácsadó Zrt. tavaly októberében hirdette meg a magyar leányválllat vagyonelemeit nyilvános pályázat útján történő értékesítésre.

Egyszemélyes Zrt. kérte az átvilágítást

A Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt.-t egy egyszemélyes zárt körűen működő részvénytársaságként még 2013 decemberében hozta létre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egymilliárd forintos jegyzett tőkével. A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap Irányító Testülete ugyanis átadta a Vagyonkezelőnek a kezelésében lévő ún. illikvid pénzeszközöket. Jelenleg feladata pedig, hogy a tulajdonos (vagyis az állam) által rábízott pénzügyi eszközöket kezelje és időtálló módon fektesse be.

Székely Sarolta
mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.