2015. február 24. 04:31

Az állam átvilágítja Vitézy Tamás horvátországi kikötőket és szállodákat üzemeltető cégét, melynek 2010-ig Habony Árpád volt az igazgatósági alelnöke.

A Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. részvételi felhívás nélküli tárgyalásos közbeszerzés során választotta ki a PwC Magyarország Kft.-t, hogy végezze el az Adriatiq Island Group pénzügyi átvilágítását és üzletértékelését 72,6 millió forintért. Mindez arra enged következtetni, hogy az állam megvásárolná a céget, vagy esetleg részesedést szerezne a Fideszhez kötődő Vitézy Tamás milliárdos üzletember cégében.

Az átvilágítással és az esetleges adás-vételi tranzakcióval kapcsolatban szerkesztőségünk megkereste a Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt.-t és az Adriatiq Island Group részéről is szerettünk volna választ kapni kérdéseinkre, ám cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Az Adriatiq Island Group elnöke és többségi tulajdonosa Vitézy Tamás, milliárdos, a Helyi Téma tulajdonosa, akit nem túl szoros rokoni szál is fűz Orbán Viktorhoz. Vitézy Tamás testvérének első felesége ugyanis Orbán Viktor édesanyjának a testvére.

A társaság hátterét illetően ugyanakkor más érdekesség is van. 2010 februárjáig a társaság igazgatósági alelnöke volt ugyanis Habony Árpád, a kormányfő jelenleg kommunikációs tanácsadója. Az akkori választások előtt vele együtt hagyta el Vitézy cégét Szalay-Bobrovniczky Kristóf is, akkori vezérigazgató és igazgatósági tag. (Legutóbbi vele kapcsolatos hír, hogy megvásárolta Heim Péter részesedését a Századvég Gazdaságkutatóban). A távozásukról szóló közlemény szerint nevükhöz volt köthető az Adriatiq Island Group brand felépítése és a vállalatokat holding rendszerbe szervező koncepció bevezetése is. (Az mfor.hu úgy tudja, a két vezető és a tulajdonos között igen komoly nézetteltérés alakult ki 2010-re.)

Az Adriatiq Island Group stratégiai tanácsadó testületében a társaság honlapja szerint jobboldali közgazdászok is vannak, így megtalálható a listán Töröcskei István, az adósságkezelő nemrég lemondott vezérigazgatója, a Széchenyi Bank tulajdonosa, Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke és Boros Imre is, aki az első Orbán-kormány idején a PHARE-támogatásokért felelős miniszter volt. 

A Vitézy-cég magyar leányvállalata, az Adriatiq Island Group Hungary ellen még 2013 tavaszán indult felszámolási eljárás, melynek lezárultáról azóta sem érkezett hír. A Cégközlönyben megjelent legutóbbi közlemény szerint a felszámoló, BIS Csődgondnok és Tanácsadó Zrt. tavaly októberében hirdette meg a magyar leányválllat vagyonelemeit nyilvános pályázat útján történő értékesítésre.

Egyszemélyes Zrt. kérte az átvilágítást

A Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt.-t egy egyszemélyes zárt körűen működő részvénytársaságként még 2013 decemberében hozta létre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egymilliárd forintos jegyzett tőkével. A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap Irányító Testülete ugyanis átadta a Vagyonkezelőnek a kezelésében lévő ún. illikvid pénzeszközöket. Jelenleg feladata pedig, hogy a tulajdonos (vagyis az állam) által rábízott pénzügyi eszközöket kezelje és időtálló módon fektesse be.

Székely Sarolta
mfor.hu

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!