2008. április 4. 03:59

A hónapok óta tartó magas benzinárak és a hitelpiaci válság következményei miatt az autólízingek egy része is bedőlhet - írja az MSNBC honlapja.

A Fitch Ratings nemzetközi jelzálogcég szerint egyre többen késnek a törlesztőrészletek befizetésével, januárban például tízéves csúcsra emelkedett azoknak a száma, akiknek hatvan napnál régebbi tartozásuk van autólízingjük miatt. Sokan azt a megoldást választják, hogy eladják a gépkocsit, és vesznek egy jóval olcsóbbat, melynek alacsonyabb a törlesztőrészlete.

Az autólízing akkora üzlet Amerikában, hogy ha csak a hitelek negyede bedől, akkor az is jelentősen csökkentheti a gazdaság teljesítményét. A lízingfizetés elmaradása azért is érintheti érzékenyen az autópiacot, mert ha valaki nem fizeti a törlesztőrészleteket, akkor utána nem kaphat másik autót sem részletre.

Már az autógyárak is érzik a visszaesést: kedden kétszámjegyű csökkenést prognosztizáltak a márciusi eladásokban. A General Motors például 19 százalékos csökkenést jelzett márciusban, míg a Ford 14 százalékos visszaesésről számolt be. Sőt a második negyedévben ennél is rosszabb eredményeket várnak a cégek. Az elemzők szerint idén 1995 óta a legrosszabb lesz az újautó-eladások statisztikája.

Az Egyesült Államokban átlagosan öt évig tartott korábban egy autólízing futamideje, most azonban egyre többször nyúlik ez el hat-hét évre. Először idén januárban a Toyota kezdett hétéves futamidejű lízingeket ajánlani ügyfeleinek. Egy autóhitelekkel foglalkozó cég szerint a hosszabb futamidő azonban veszélyes a vevők számára, mivel a kamatok miatt olyankor több pénzt kell visszafizetniük.

Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.