TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A tudásgazdaság alapvető üzleti kérdése: Hogyan jön létre az érték? Erre a kérdésre a hagyományos válasz: az értéklánc mentén. De az értékláncra épülő gondolkodás az ipari kor termelési vonal modelljére épül, melyet fokozatosan felvált az érték hálózat, vagy az érték háló új vállalati modellje.

Követekeztetések

Az értékhálók igen összetettek. A hagyományos értéklánc termék, szolgáltatás és pénzbevétel flow-inál jóval több mindent tartalmaznak. Ha egy vállalat életében létrejön egy tranzakció, ott létre jön egy értékcsere is. Egy szolgáltatás biztosításánál, vagy egy bevétel generálásakor ennek az érték cserének csak egy része követhető nyomon, vagy csak egy része mérhető.

Mivel egyre több termék és szolgáltatás függ a tudás és információ cserétől, a tudás és a nem tárgyiasult elemek (intangibles) a csere közvetítőivé, vagy más szóval valutáivá válnak. A közvetlen bevétel cserék csak egy részét jelenítik meg az összképnek. A tudás és a nem tárgyiasult (intangible) érték ugyanolyan fontos és a siker attól függ, hogy a megbízható összefüggések milyen gazdag hálóját építjük fel. A tudás gazdaságban ezek valóban többet mondanak azon jelenlegi és a jövőbeli képességekről, melyekkel tartós előnyökre tehetünk szert.

Verna Allee egy világszerte elismert szakértő az üzleti modellek, a tudás menedzsment és a nem tárgyiasult javak kezelésének területén. Az ö nevéhez fűződik az itt bemutatott módszertanoknak, a Holomapping (TM) és ValueNet Works analysis (TM) módszertanoknak a kifejlesztése. Legutóbbi könyve a "The Future of Knowledge: Increasing Prosperity through Value Networks", Butterworth-Heinemann 2003. Ha valaki többet akar megtudni Vernáról és munkájáról, látogasson el a honlapjára: www.vernaallee.com.

Fordította: Boda György

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.