2017. szeptember 4. 12:13

A vártnál kevésbé emelkedtek az ipari termelői árai júliusban.

A vártnál kisebb mértékben nőttek júliusban az ipari termelői árak az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn kiadott kimutatása alapján.

Júliusban, az elemzők által várt 0,1 százalékos növekedés helyett, júniusihoz képest nem változtak az ipari termelői árak az euróövezetben. Az Európai Unióban 0,1 százalék volt a havi áremelkedés.

Az euróövezet 19 tagállamában az ipari termelői árak az egy évvel korábbihoz képest 2,0 százalékkal emelkedtek az idén júliusban, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 2,3 százalékkal.

Elemezők a ténylegesnél nagyobb, 2,2 százalékos éves áremelkedést vártak júliusra az euróövezetre.

Az előző hónapban, júniusban, havi bázison csökkentek a termelői árak, az euróövezetben 0,2 százalékkal, az EU-ban pedig 0,3 százalékkal. Éves összevetésben júniusban az euróövezetben 2,4 százalék, az Európai Unióban 2,6 százalék volt az áremelkedés.

Havi összevetésben a legnagyobb árnövekedést Bulgáriában regisztrálták az idén júliusban, 2,4 százalékot, Észtországban 1,4 százalékot, Dániában és Svédországban pedig 0,9 százalékot.

A legnagyobb mértékben, 1,0 százalékkal Magyarországon csökkentek az ipari termelői árak júliusban a júniusihoz képest. Írországban 0,7 százalék, Szlovákiában 0,6 százalék volt a havi árcsökkenés.

Az egy évvel korábbihoz képest Belgiumban nőttek a legnagyobb mértékben - 5,9 százalékkal - az ipari termelői árak júliusban. Észtországban 5,4 százalék, Bulgáriában 5,2 százalék volt az áremelkedés éves növekedési üteme. Magyarországon az uniós átlag alatt, 2,1 százalékkal nőttek az ipari termelői árak júliusban 2016 júliusához képest.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.