<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Szinte minden ponton változtatott az Országgyűlés az adótörvényeken az idén. Nyáron kezdte, és meg sem állt a decemberi ülés végéig. A legtöbb változás már az idén hatályba lépett, de jópár maradt 2007-re is. Mfor.hu összeállítás.

Eelktronikus bevallás, kisebb kedvezmények

Adózás rendje

Jövőre egymillióan fognak elektronikusan adóbevallást készíteni. Az idén erre ötvenezren voltak kötelezettek - a legnagyobb árbevételű társaságok -, hozzájuk csatlakozott még néhány tízezer önként jelentkező. Jövőre minden vállakozásnak, áfaalanynak és adószámmal rendelkező magánszemélynek át kell térnie az elektronikus bevallás rendszerére.

Az érintettek az ügyfélkapukon keresztül érhetik el az e-bevallás oldalát, miután regisztráltatták magukat az okmányirodákban, illetve az adózók nevében eljáró könyvelő ezt megtette. Szakértők szerint február közepén dől majd el, működőképes lesz-e a rendszer vagy sem. Ebben az időszakban ugyanis az értintettek több mint fele fog bevallást készíteni és küldeni.

Kedvező változást jelent majd az, hogy jövőre a havi és negyedéves bevallásra kötelezetteknek csak akkor kell bevallást készíteniük, ha valóban volt bevételük. Vagyis úgynevezett nullás bevallást nem kell majd benyújtani. Ez a könnyítés nem vonatkozik azokra, akiknek a bevételtől függetlenül van befizetnivalója. Tipikusan ilyen a munkabér utáni járulékok köre, amit akkor is be kell fizetni, ha nincs bevétele a társaságnak.

Kedvezmény csak jövőre

Az elektronikus bevalláshoz kapnak némi könnyítést a kis cégek. Azok, akik könyvelő segítségével készítik majd el a bevallásaikat, és bevételük négymillió forint alatt van, a könyvelői díj 15 százalékát levonhatják a társasági adóból - vagy a jövedelemadóból az egyéni vállakozók.

A könyvelők pedig - 25 milliós bevétel alatt - szintén csökkenthetik adójukat a 2007-ben vásárolt számítógép és az internetelőfizetés összegének tíz százalé- kával. A kedvezmény az evásokra is vonatkozik: könyvelői díj 60 százalékát vonhatják le az adójukból, ha az árbevételük nem haladta meg a négymillió forintot.

Ugyanilyen árbevétel mellett - ha nincs könyvelőjük - az idei és jövő évi számítástechnikai beszerzés áfás árának húsz százaléka, az internet szolgáltatás áfás díjának pedig negyven százaléka vonható le az adóból. Az evás könyvelők utóbbi két adókedvezményt szintén igénybe vehetik. A kedvezmény csak 2007-ben érvényes.

F. Sz. E.

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.