TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A jövő heti makrogazdasági naptárban az ipari termelés decemberi adata állhat a figyelem középpontjában, emellett megjelenik a decemberi külkereskedelmi forgalom, a szálláshelyek decemberi és 2016. évi forgalmi adata, valamint az államháztartás január végi állapotáról szóló gyorstájékoztató.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közli a tavaly decemberi és a tavalyi egész éves ipari termelési statisztika első becslését. Az ipari termelés 0,6 százalékkal nőtt 2016 novemberében az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Tavaly január-novemberben az ipari termelés 1,0 százalékkal emelkedett.

Szintén kedden publikálja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gyorstájékoztatóját az államháztartás központi alrendszerének januári helyzetéről. A központi alrendszer tavaly decemberi pénzforgalmi hiánya 907,6 milliárd forint volt. Ebből az előzetes adatok szerint 761 milliárd forint hiány jelentkezett a központi költségvetésben, 81 milliárd forint az elkülönített állami pénzalapoknál, míg 66 milliárd forint a társadalombiztosítási alapoknál (az egészségbiztosítási alapoknál több mint 80 milliárd forrást biztosított a kormány) a novemberi-decemberi kormányzati döntések nyomán. Az államháztartás központi alrendszere 92,2 milliárd forint többlettel zárt tavaly januárban: a központi költségvetés 17,6 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 41,2 milliárd forint, az elkülönített állami pénzalapok pedig 33,4 milliárd forint többlettel zártak. Szerdán megjelenik a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa januári ülésének rövidített jegyzőkönyve az MNB honlapján.

Csütörtökön jelenik meg a tavaly decemberi és egész éves külkereskedelmi forgalom adata. Tavaly novemberben az export euróban kifejezett értéke 5,8, az importé 5,1 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A külkereskedelmi aktívum 100 millió euróval nőtt, és 878 millió eurót tett ki. Az egyenleg 30 millió euróval alacsonyabb a január 9-én kiadott első becslésben közölt értéknél, amikor alacsonyabb, 4,6 százalékos importnövekedést jelentett a hivatal. A múlt év első tizenegy hónapjában az export 2,7, az import 1,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, a kereskedelmi aktívum 1,464 milliárd euróval 9,422 milliárd euróra nőtt.

Pénteken a kereskedelmi szálláshelyek tavaly decemberi és egész éves forgalmáról közöl jelentést a KSH. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 16,5, a belföldi vendégek által eltöltötteké 16,3 százalékkal emelkedett tavaly novemberben az egy évvel korábbihoz képest, együttvéve 16,4 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma. A jelentős növekedéshez a külföldi forgalom esetében a migránsválság miatti 2015-ös alacsony bázis, a belföldi forgalomban pedig a novemberi hosszú hétvége járult hozzá. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele 16,7 százalékkal 30 milliárd forintra nőtt.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.