TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A hazai ipar áprilisi növekedése a dobogó harmadik fokára repített minket éves bázison az EU-ban.

A hazai ipari termelés – amely még csak nem is a legjobb idei teljesítmény – a harmadik legjobb értéket produkálta az unióban áprilisban. Nálunk csak a letteknél (10,2) és az íreknél (9,8) volt nagyobb mértékű növekedés az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Itthon 6,3 százalékos volt a növekedés.

Az uniós átlag 1,2 százalék volt a negyedik hónapban. A régiós országok egyébként rendre felülteljesítették ezt a szintet. Lengyelországban 2,3 százalékos volt a növekedés mértéke, míg Csehországban 4,3, Szlovákiában pedig 4,7.

Románia iparának bővülése 4,3 százalékot tett ki, Bulgária viszont a régiós szintnél jóval alacsonyabb, 1,5 százalékos növekedést könyvelhetett el.

Bár az EU legtöbb országában növekedést mért az Eurostat, vannak olyan országok ahol csökkent az ipari termelés éves bázison. Ilyen országok Finnország (-4,1), Hollandia (-3,9), Portugália (-1,1) és Észtország (-0,2).

Márciushoz képest már nem ilyen szép a kép

Az uniós ipar havi bázison 0,1 százalékkal nőtt, nálunk viszont ugyanekkora volt a visszaesés mértéke. Havi bázison nyilván jóval kisebb elmozdulások lehetnek, így érdekes, hogy a horvát ipar 4,1 százalékkal esett vissza, de a görögöknél (-2,3) és a lengyeleknél (-2,1) is vaskos mínuszt könyvelhettek el. Mivel egyik ország esetében sem beszélhetünk tendenciáról, vélhetően egyszeri okok (pl. leállások) állhatnak a számok mögött.

Tavaly mi is átéltünk egy ilyen havi bázisú visszaesést, amikor a Splash és az előző SX4 gyártása befejeződött Esztergomban.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.