2014. március 29. 10:16

Oroszország és Törökország jegybankjai növelték aranytartalékaikat februárban - közölte a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

Oroszország, amely tradicionálisan jelentős felvásárlója az aranynak a belföldi piacon, 7,247 tonnával 1041,96 tonnára növelte aranytartalékát a múlt hónapban, és ezzel a hetedik legnagyobb aranytartalékkal rendelkezik a világon.

Eközben Törökország aranytartaléka 9,292 tonnával 497,869 tonnára bővült, miután januárban jelentősen, 31,171 tonnával csökkent. Törökország a 13. legnagyobb aranytartalékkal rendelkező ország globálisan. A jegybankok aranytartalékainak az alakulása iránti figyelem azóta nőtt meg, hogy a központi bankok 2010-ben nettó aranyvásárlókká váltak, miután csaknem két évtizeden át nettó eladók voltak.

A jegybankok aranyvásárlásai vagy éppen eladásai jelentősen befolyásolják a nemesfém világpiaci árát. Tavaly áprilisban például arra a hírre, hogy a komoly pénzügyi válságban lévő Ciprus eladja kevesebb mint 15 tonna aranytartalékát, az arany azonnali ára 30 év óta a legnagyobb eséssel reagált. A jegybankok 2012-ben 544,1 tonna aranyat vásároltak, 48 éve a legtöbbet, tavaly ez hároméves mélypontra, 368,6 tonnára csökkent.

Az arany ára a hét végén 1294 dollár körül alakult, csaknem 100 dollárral esett az utóbbi hat nap során Janet Yellen, az amerikai jegybank, a Fed vezetőjének arra a célzására, hogy az amerikai kamat 2015 első felében már emelkedhet.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.