TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Elfogadta a parlament a jövő évi adótörvényeket. Ezek szerint változatlan marad a személyi jövedelemadó-tábla, növekszik két áfa-kulcs, míg a társasági nyereségadót két százalékkal mérséklik.

Nem változik a 2004-re tavaly elfogadott személyi jövedelemadó-tábla a parlament által hétfőn elfogadott jövő évi adó- és járuléktörvények szerint: jövőre az adókulcsok 2, illetve 4 százalékponttal csökkennek, így a jövő évi jövedelmeket 800 ezer forintig 18 százalékos, 800 ezer forinttól 1,5 millió forintig 26 százalékos, e fölött pedig 38 százalékos adó terheli majd. Ahogy az már a korábbi napokban eldőlt, nem lesz negyedik szja kulcs.

Az általános forgalmi adóról szóló törvénynél a legfontosabb változás az adókulcsok módosulása. Az eddigi nulla százalékos adókulcs 5 százalékra nő. A kedvezményes áfakategória emelkedése a gyógyszereknél és a tankönyveknél jelent drágulást. A 12 százalékos kedvezményes kulcs 15 százalékra növekszik, míg a 25 százalékos kulcs - a korábbi elképzeléstől eltérően - változatlan marad, ez a kategória tartalmazza az élelmiszereket, a gázszolgáltatást, a távfűtést, a tömegközlekedést, az ásványi tüzelőanyagokat is.

Új adókat is bevezet a kormányzat: az energiaadót és a környezetterhelési díjat. A kormány szerint a most bevezetendő energiaadó változása sem a földgáz, sem a villamos energia lakossági árát nem fogja befolyásolni. Jövő évtől fokozatosan vezetnék be a levegő- és a vízterhelési díjat, míg a talajterhelési díjat 2005-től vetnék ki először.

Az eredeti tervekkel ellentétben a bor jövedéki adója nyolc forintra emelkedik a jelenlegi öt forintról, nem 12-re. A cigaretta jövedéki adója 35 százalékkal nő, a vágott dohányé 121 százalékkal. Az autózás költségei növekedni fognak, a súlyadó 1200 forint lesz 100 kilogrammonként. Ha vállalkozás nevén van a gépjármű, akkor januártól a jelenlegi dupláját kell cégautók után adóként fizetni. Az új autót vásárlókat és a külföldről behozókat érinti, hogy regisztrációs adó váltja fel a forgalmi adót. Az új adó a gépjármű környezetvédelmi besorolásának és a motor hengerűrtartalmának függvényében 90 ezer és 1,6 millió forint között alakul.

A társasági adó 18 százalékról 16 százalékra csökken, egy százalékponttal emelkedik viszont az egyéni egészségbiztosítási járulék. Tovább csökkenti az adóterhet az, hogy a társasági adóalap mérsékelhető a helyi iparűzési adó 25 százalékával, de legfeljebb az adózás előtti nyereség összegével. Ennek feltétele, hogy az adózónak az adóév utolsó napján ne legyen köztartozása. Szélesítik az evát igénybe vevők körét: A 15 milliós árbevételi határ 25 millióra emelkedik. Ezentúl pénzügyi vállalkozások is választhatják az evát.

Mérséklődő iparűzési adó. Ma még csak a magánszemély vállalkozókat illeti meg, de a törvénytervezet értelmében 2004-től valamennyi vállalkozás (így kft. és bt. is) jogosult lesz az egyszerűsített adóalap-megállapításra, amennyiben évi nettó árbevétele nem több mint 4 millió forint.

Kapcsolódó anyag
Adóváltozások 2004-ben - Mire számíthatunk?Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.