2008. március 20. 02:59

A szakemberek szerint ha az Egyesült Államok gazdasága teljes recesszióba süllyed - amire nagy esély van - , akkor annak legalább akkora hatása lesz Indiában, mint Indianában - írja a Management-Issues.

A cikk szerint nem csak az amerikai dolgozók féltik az állásukat a világméretű gazdasági lassulás miatt, Ázsiában is egyre jobban rettegnek a dolgozók attól, hogy a cégek profitjának csökkenésével elveszítik munkájukat. A Times of India című napilap szerint a munkaadók, a munkaközvetítők, és a dolgozók egyformán rettegnek a válság következményeitől.

A szakemberek előrejelzése szerint Ázsiában az IT-cégek, az építőipari vállalatok és az exportra termelő cégek éreznék meg leginkább, ha recesszióba süllyedne a világ legnagyobb gazdasága.

A Manpower munakerőközvetítő cég szerint egyelőre azonban még nincsenek bajban az indiai cégek, ugyanúgy harcolnak a tehetséges dolgozókért, mint korábban. A Hewitt Associates idén februárban végzett felmérése szerint jelenleg az indiaiak keresnek a legjobban a világon köszönhetően a száguldó gazdaságnak.

A Times of India szerint ellenben az igazság az, hogy a dolgozók egyre jobban félnek a fokozatosan mélyülő gazdasági visszaesés következményeitől. A legnagyobb bajban az IT-cégek lehetnek, mivel ebben aszektorban világszerte keresett a tehetséges munakerő, ezért a fizetések csökkentése esetén a dolgozók könnyen otthagynák az indiai cégeket.

Menedzsment Fórum