2017. március 18. 05:20

Egy eltűnt laptop okoz fejtörést Amerikában.

Ellopták a Donald Trump amerikai elnök védelmét is ellátó Secret Service biztonsági szolgálat egyik munkatársának laptopját New Yorkban. A benne tárolt dokumentumok között volt a Trump-torony részletes alaprajza valamint Hillary Clinton volt külügyminiszterre vonatkozó adatok. 

A laptop a Secret Service munkatársának autójából tűnt el Brooklynban még csütörtökön, de csak pénteken este hozták nyilvánosságra a hírt.

A szolgálat közlése szerint a tárolt adatok kódoltak, elvileg nem lehet hozzájuk férni, és titkosított adatok nincsenek a számítógépben.

Olyan bizalmas dokumentumok viszont vannak rajta, mint például a Hillary Clinton volt demokrata párti elnökjelölt e-mail-botrányának büntetőjogi vizsgálatára vonatkozó részletek vagy a Trump-torony veszély esetére kijelölt evakuálási útvonalai.

Eltűnt a gépkocsiból a titkosszolgálat zártláncú kommunikációra használt rádiója is, amely azonban szintén kódolt.

Az incidens riadalmat keltett, hiszen Trump elnök családja - felesége és kisfia - a tanév végéig még a Trump-toronyban lévő lakrészben lakik, s a Trump-vállalatbirodalom központja is a felhőkarcolóban van.

MTI