3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magyarország óvatosan értékeli a gazdasági válságból való kilábalás kezdeti jeleit, és úgy véli, hogy egyelőre fenn kell tartani az aktív állami válságkezelést - mondta Bajnai Gordon csütörtökön magyar újságíróknak, amikor megérkezett az Európai Unió rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozójára.

Az állam-, illetve kormányfők kötetlen vacsorán vitatják meg, milyen álláspontot képviseljen az EU a G20-ak jövő heti pittsburghi értekezletén a világgazdasági válság elleni fellépést illetően. Bajnai szerint valódi jelei vannak ugyan a stabilizációnak, de tartani lehet attól, hogy az "elszaladt" állami eladósodás, a törékeny fogyasztói helyzet és a még csak konszolidálódó bankok állapota miatt a kilábalás lassú, elhúzódó, törékeny és visszaesésektől tarkított lesz.

"Indokolatlan a hurráoptimizmus, óvatosnak kell lenni" - jegyezte meg. A miniszterelnök kifejtette: azzal egyetért Magyarország, hogy erősíteni kell a bankok nemzetközi felügyeletét, de azzal nem, hogy a válság kellős közepén túlságosan magas tőkekövetelményeket támasszanak a bankokkal szemben a hitelállományhoz képest. Ebben az esetben ugyanis visszafognák a hitelezést, ami károsan hatna a talán lassan kibontakozó gazdasági növekedésre. "Inkább közép-, illetve hosszabb távú tőkeerősítő programot tudunk pártolni" - tette hozzá.

Szintén a bankokkal kapcsolatban a miniszterelnök kitért arra, hogy Magyarország - összhangban az uniós irányelvekkel - már elkezdte előkészíteni azt a törvényt, amely a bankfelügyeletnek több jogosítványt ad, "és éppen tegnap fogadtuk el azt a magatartáskódexet, amely a bankok és a magánügyfelek viszonyát szabályozza, teljesen új módon, sokkal szigorúbban, mint eddig". Magyarország tehát e tekintetben nem vár közös európai álláspontra, hanem elébe megy annak - tette hozzá.

Bajnai szólt arról, hogy miközben a gazdaságban látszanak a stabilizálódás jelei, a munkanélküliségi adatok egy ideig még romlanak, ezért szükség van azokra az aktív kormányzati programokra, amelyek a munkanélküliség növekedését fékezik.

Elmondta a kormányfő, hogy a csütörtök esti vacsorán minden bizonnyal felmerül az is, miként készüljön az EU a decemberi koppenhágai globális klímaértekezletre. Ott meg kell majd megvitatni, milyen arányban finanszírozzák az államok és államcsoportok a káros éghajlatváltozás elleni küzdelem anyagi terheit.

Egyelőre nincs egységes uniós álláspont - jelentette ki Bajnai. Mint mondta, vannak, akik kizárólag szennyezésarányosan osztanák el a terheket, tehát mindenki annak arányában fizetne, amilyen arányban szennyezi a föld légkörét. A másik szélsőséges felfogás szerint tisztán GDP-arányosan kellene terheket vállalni, tehát a jómódúbbak fizetnének többet.  "Józan kompromisszumot kell kötni" - mondta Bajnai, és közölte: Magyarország álláspontja a két szélsőség között van, azzal, hogy szerinte a gazdasági teherviselő képességnek kell nagyobb arányt képviselnie a két szempont közül.

Újságírói kérdésre válaszolva Bajnai Gordon elmondta: Magyarországnak elemi érdeke, hogy a szentgotthárdi Opel gyáregység talpon maradjon. Ennek érdekében folynak a tárgyalások magával a gyárral, "és mindenkivel, aki ebben szerepet játszik" - mondta a miniszterelnök, de ezekről a megbeszélésekről nem kívánt részletekkel szolgálni.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!