3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Görögországot és néhány más dél-európai országot sújtó pénzügyi válság ellenére Magyarország minden korábbinál jobban elkötelezett az euró mielőbbi bevezetése mellett, még akkor is, ha ennek a célnak az elérése további megszorításokat jelent - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök a The New York Timesnak.

A kormányfő az újság pénteki online kiadásában megjelent cikk szerint azt mondta: azt szeretné, hogy az országnak 2014-re eurója legyen, és gazdasága fenntartható módon növekedjen.

A lap idézte Soros György magyar születésű milliárdos üzletembert, aki szerint a magyar gazdaságot talpra állító sikeres lépések például szolgálhatnak Görögország, Portugália és Spanyolország számára.

Soros a Világgazdasági Fórum múlt havi tanácskozásán a svájci Davosban "nagyon, nagyon keménynek" nevezte, amikor egy ország a gazdasági visszaesés közepén kényszerül erőteljesen csökkenteni a kiadásokat. "Magyarország megtette ezt, rendkívül rövid idő alatt összeszedte magát, tehát végrehajtható" - mondta.

A The New York Times megjegyezte: Magyarországon kívül Lengyelország, Lettország és Észtország szintén azon országok közé tartozik, amelyek továbbra is meg van győződve arról, hogy érdemes vállalni a sok fájdalmat egy tartósabb jólét feltételeinek megteremtése érdekében.

A magyar miniszterelnök - aki a múlt héten találkozott George Papandreou görög kormányfővel - Görögországnak is azt tanácsolja, hogy alkossa meg a saját megszorító csomagját. Indoklása szerint ez az egyedüli útja egy olyan gazdaság megteremtésének, amely képes versenybe szállni Európa legsikeresebb országaival, köztük Németországgal, Franciaországgal és Hollandiával.

A The New York Times emlékeztetett arra, hogy Bajnai Gordon szokatlan helyzetben van, hiszen független, nincs kötődése egy politikai párthoz sem, és a közelgő választások miatt hamarosan elveszíti hatalmát. A lap rámutatott: a kérdés az, hogy a Bajnai által favorizált politika fennmarad-e az új kormánnyal, amelyet várhatóan a konzervatív Fidesz fog vezetni?

Bajnai az újságnak hangsúlyozta: Magyarországnak elég versenyképesnek kell lennie, hogy az euró bevezetése miatt ne kerüljön nem fenntartható helyzetbe. Emiatt is nagyon fontosak az elkövetkező években végrehajtandó szerkezeti reformok - tette hozzá.

A The New York Times idézte Darvas Zsoltot, a Bruegel brüsszeli független gazdasági kutatóközpont makroközgazdászát, aki úgy érzi, "Bajnai segített abban, hogy Magyarország helyes irányt vegyen. A Bajnai-kormány megkezdte néhány valódi reform bevezetését" - mondta, bár megjegyezte, hogy az IMF-korlátok miatt a kormánynak nem sok választása volt. Értékelése szerint Bajnai Gordon megpróbálta megkerülni a politikai érdekeket.

A magyar kormányfő - aki távozása után fél év szabadságra akar menni - azt mondta, reméli, hogy a magyarok megtanulták a leckét. Kifejtette, a pénzügyi piacok bizalma olyan, mint a beszívott levegő, az ember csak akkor jön rá, mennyire fontos, amikor már fulladozni kezd.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!