2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A válság legsúlyosabb kockázatain már túljutottunk - nyilatkozta a CNBC "Squawk Box" című üzleti hírműsorának Bajnai Gordon magyar kormányfő szerdán, aki kérdésekre válaszolva ugyanakkor úgy vélte, hogy a globális, az európai vagy a magyar válságnak addig nincs vége, amíg a munkanélküliség nem kezd csökkenni. Mint mondta, Magyarországon legalább fél évbe telik még mire fordulat érhető el ezen a téren.

Ezzel együtt úgy vélekedett, hogy mivel a magyar hazai össztermék (GDP) 80 százaléka export útján realizálódik, ha a kulcspiacok - mint Németország, Franciaország, Olaszország - a vártnál előbb indulnak növekedésnek, akkor Magyarország is előbb lábalhat ki a válságból.

Hangsúlyozta egyúttal, hogy a jövő évre előirányzott, a GDP százalékában mért 3,8 százalékos államháztartási hiánycéllal - az átlagos európai 7,3 százalékra tekintettel - Magyarország egyike lesz a leginkább megfontolt költségvetési politikát folytató országoknak Európában.

A bankrendszerről szólva Bajnai Gordon elmondta: számos korlátozást és változtatást vezettek be a bankszektorban és a bankfelügyeletben, de a leginkább egészséges politika e tekintetben a gazdasági alapok szilárdan tartása és ebből fakadóan a magyar fizetőeszköz stabilitásának megőrzése. Hangsúlyozta, hogy a forint az elmúlt hat hónapban 10 százalékot javult (az euróhoz képest), Magyarország erős gazdaságpolitikát folytat és visszanyerte a befektetők bizalmát.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!