1p

Bankadó bevezetését tervezi a holland kormány, a bevételből a csődbe jutott bankok betéteseit kártalanítanák.

Jan Kees de Jager pénzügyminiszter tervei szerint az adót 2012-től vetnék ki. A tárcavezető ezt a parlamentben jelentette be, a pénzügyi válság kezeléséről és az újabb krízisek elkerüléséről szóló vitanapon.

Hollandiában jelenleg 100 ezer euróig kártalaníthatják a betéteseket, a rendszer azonban nem automatikus, nincsen állandó garanciaalap, amelyből teljesíteni lehet a kifizetéseket, a bedőlő bankok így a konkurenciára vannak utalva. Ilyen eset történt például 2009-ben, amikor egyebek mellett az ING, az Aegon Bank és a Rabobank adott össze több százmillió eurót a DSB, egy csődbe ment kisebb bank betéteseinek kártalanítósára.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!