2p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Valószínűleg tovább lassult a múlt hónapban a magyarországi infláció üteme, és ez még inkább megkönnyítheti a monetáris enyhítési ciklus folytatását, feltéve, hogy a forint nem indul ismét markánsabb gyengülésnek.

A Barclays szakértői - akik 2,5 százalékos márciusi éves inflációt várnak - hangsúlyozták, hogy az utóbbi hónapok gyors magyarországi dezinflációjának fő tényezői közül néhány valószínűleg csak átmeneti. A ház elemzői ezek közé sorolták a lakossági energiaárak hatósági csökkentését, amelynek révén a teljes kosárra számolt éves infláció a maginfláció alá süllyedt.

A Barclays elemzői kiemelték ugyanakkor azt is, hogy a maginfláció üteme szintén lassul, elsősorban a gyenge hazai kereslet és a közvetett adókból eredő bázishatások miatt.

Mindezek alapján a ház szakértői az eddigi 2,00 százalékpontos kamatcsökkentés után még további 1,00 százalékpontos enyhítést várnak, vagyis azzal számolnak, hogy a jelenlegi monetáris enyhítési ciklus végére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamata 4,00 százalékig csökken, függően a forint árfolyammozgásaitól.

A Barclays elemzői szerint a magyarországi inflációs környezetben a jelenlegi 5,00 százalékos MNB-alapkamat is még viszonylag magas reálkamatnak számít.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!