2p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Potenciálisan kedvező fejlemény a jegybanktörvény módosításáról szóló parlamenti szavazás elhalasztása, vélekednek a Barclays elemzői.

A Barclays Capital szerint a jegybanktörvényi módosítások elfogadása eredeti változatukban "katasztrofális" lett volna, mivel ezzel sem az euróövezeti jegybank (EKB), sem a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem elégedett volna meg, és így az IMF/EU-tárgyalások sem kezdődhettek volna el.

A ház szerint úgy tűnik, hogy békülékenyebb hozzáállást eredményezett Varga Mihály kinevezése az IMF/EU-tárgyalások vezetőjévé.

A Barclays Capital szerint a legutóbbi fejlemények nyomán "lehetségessé vált az áttörés" az IMF/EU-tárgyalások ügyében.

A Bank of America-Merrill Lynch szerint a hivatalos tárgyalások a valutaalappal és az EU-val júliusban, az uniós pénzügy- és gazdasági miniszterek tanácsának (Ecofin) június 22-én esedékes ülése után kezdődhetnek. Ez ugyan későbbi dátum lenne az eddig vártnál, de még így is lehetséges lenne a tárgyalások nyári befejezése - vélekedtek a ház londoni elemzői.

A Bank of America-Merrill Lynch szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek "nem sok haszna származna" abból, ha "túl sokáig várna" az IMF/EU-megállapodással, mivel ez potenciálisan jelentős pénzügyi instabilitás veszélyének tenné ki a magyar gazdaságot.

A ház szerint gyors IMF/EU-megállapodás esetén a kormány támogatottsága is növekedhet, tekintettel a forintárfolyam várható stabilizálódására és a hitelköltségek csökkenésére. Mindemellett az IMF/EU-program révén már jó előre biztosítani lehetne a jövő évi devizafinanszírozási igényeket, ami bővítené a kormány gazdaságpolitikai mozgásterét a 2014-es választások közeledtével.

A Bank of America közölte: alapeseti forgatókönyvükben egy 18 hónapra szóló, 8 milliárd eurós elővigyázatossági hitelcsomag szerepel. A ház szerint normál piaci körülmények esetén a magyar kormány valószínűleg nem kívánna lehívni a keretből, de a kibontakozó euróövezeti válság potenciális súlyossága miatt mégis lehetséges, hogy Magyarországnak fel kell majd használnia a csomag egy részét.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!