TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2012. június 6. 14:55

Potenciálisan kedvező fejlemény a jegybanktörvény módosításáról szóló parlamenti szavazás elhalasztása, vélekednek a Barclays elemzői.

A Barclays Capital szerint a jegybanktörvényi módosítások elfogadása eredeti változatukban "katasztrofális" lett volna, mivel ezzel sem az euróövezeti jegybank (EKB), sem a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem elégedett volna meg, és így az IMF/EU-tárgyalások sem kezdődhettek volna el.

A ház szerint úgy tűnik, hogy békülékenyebb hozzáállást eredményezett Varga Mihály kinevezése az IMF/EU-tárgyalások vezetőjévé.

A Barclays Capital szerint a legutóbbi fejlemények nyomán "lehetségessé vált az áttörés" az IMF/EU-tárgyalások ügyében.

A Bank of America-Merrill Lynch szerint a hivatalos tárgyalások a valutaalappal és az EU-val júliusban, az uniós pénzügy- és gazdasági miniszterek tanácsának (Ecofin) június 22-én esedékes ülése után kezdődhetnek. Ez ugyan későbbi dátum lenne az eddig vártnál, de még így is lehetséges lenne a tárgyalások nyári befejezése - vélekedtek a ház londoni elemzői.

A Bank of America-Merrill Lynch szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek "nem sok haszna származna" abból, ha "túl sokáig várna" az IMF/EU-megállapodással, mivel ez potenciálisan jelentős pénzügyi instabilitás veszélyének tenné ki a magyar gazdaságot.

A ház szerint gyors IMF/EU-megállapodás esetén a kormány támogatottsága is növekedhet, tekintettel a forintárfolyam várható stabilizálódására és a hitelköltségek csökkenésére. Mindemellett az IMF/EU-program révén már jó előre biztosítani lehetne a jövő évi devizafinanszírozási igényeket, ami bővítené a kormány gazdaságpolitikai mozgásterét a 2014-es választások közeledtével.

A Bank of America közölte: alapeseti forgatókönyvükben egy 18 hónapra szóló, 8 milliárd eurós elővigyázatossági hitelcsomag szerepel. A ház szerint normál piaci körülmények esetén a magyar kormány valószínűleg nem kívánna lehívni a keretből, de a kibontakozó euróövezeti válság potenciális súlyossága miatt mégis lehetséges, hogy Magyarországnak fel kell majd használnia a csomag egy részét.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.