2p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Barclays Capital felzárkózó piaci közgazdászai szerint a Moody's által bejelentett leminősítésnek "csak nagyon korlátozott" közvetlen hatással szabadna járnia a magyar befektetési eszközökre. Magyarország ugyanis technikailag változatlanul befektetési ajánlású adós, hiszen a három nagy hitelminősítő közül kettő - a Standard & Poor's és a Fitch Ratings - továbbra is befektetői szinten tartja nyilván a magyar besorolásokat.

A Barclays elemzői szerint azok a magyar szuverén dollárkötvények, amelyek befektetési osztályzatú adósságokra szakosodott irányadó amerikai kötvényindexekben szerepelnek, kikerülhetnek ezekből az indexekből, de erre is valószínűleg csak akkor kerülne sor, ha még egy hitelminősítő rontaná a magyar adósosztályzatot.

A cég londoni szakértői szerint a magyar piacokon szintén korlátozott hatásnak szabadna csak érvényesülnie, mivel a felzárkózó térségre szakosodott intézményi befektetők számára a portfolióikban szereplő adósságok hitelminősítői besorolása általában nem korlátozó tényező.

A ház szerint a mégis erőteljes pénteki piaci reakciót nyilvánvalóan fokozta, hogy az amerikai piacok a hálaadásnapi hosszú hétvége miatt zárva vannak, és emiatt sekély a piaci likviditás. Egyes befektetők azonban a Moody's döntését a magyar kilátások romlásának megerősítéseként értelmezhették, és úgy dönthettek, hogy nem várnak további leminősítésekre - vélekedtek pénteki kommentárjukban a Barclays Capital londoni elemzői.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!