TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2011. november 25. 14:22

A Barclays Capital felzárkózó piaci közgazdászai szerint a Moody's által bejelentett leminősítésnek "csak nagyon korlátozott" közvetlen hatással szabadna járnia a magyar befektetési eszközökre. Magyarország ugyanis technikailag változatlanul befektetési ajánlású adós, hiszen a három nagy hitelminősítő közül kettő - a Standard & Poor's és a Fitch Ratings - továbbra is befektetői szinten tartja nyilván a magyar besorolásokat.

A Barclays elemzői szerint azok a magyar szuverén dollárkötvények, amelyek befektetési osztályzatú adósságokra szakosodott irányadó amerikai kötvényindexekben szerepelnek, kikerülhetnek ezekből az indexekből, de erre is valószínűleg csak akkor kerülne sor, ha még egy hitelminősítő rontaná a magyar adósosztályzatot.

A cég londoni szakértői szerint a magyar piacokon szintén korlátozott hatásnak szabadna csak érvényesülnie, mivel a felzárkózó térségre szakosodott intézményi befektetők számára a portfolióikban szereplő adósságok hitelminősítői besorolása általában nem korlátozó tényező.

A ház szerint a mégis erőteljes pénteki piaci reakciót nyilvánvalóan fokozta, hogy az amerikai piacok a hálaadásnapi hosszú hétvége miatt zárva vannak, és emiatt sekély a piaci likviditás. Egyes befektetők azonban a Moody's döntését a magyar kilátások romlásának megerősítéseként értelmezhették, és úgy dönthettek, hogy nem várnak további leminősítésekre - vélekedtek pénteki kommentárjukban a Barclays Capital londoni elemzői.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.