TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2013. szeptember 16. 10:46

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) e héten esedékes monetáris ülésén hozzákezd gazdaságélénkítő célú mennyiségi enyhítési programjának leépítéséhez.

A Barclays felmérése szerint az intézményi befektetők 64 százaléka számol a jelenleg havi 85 milliárd dollár névértékű eszközvásárlások csökkentésének bejelentésével a Fed szerdai ülésén. A felmérésébe bevont cégek 45 százaléka arra is számít, hogy a Federal Reseve 2014 második negyedévére teljesen befejezi a mennyiségi enyhítési ciklust.

Ez markáns változás, ugyanis a Barclays nyár elején elvégzett hasonló vizsgálata során a ház intézményi ügyfeleinek többsége még 2014 negyedik negyedévére, vagy még későbbre várta a Fed enyhítési programjának végét.

A londoni elemzői közösségben egyre kiterjedtebb várakozás, hogy a Fed már a héten esedékes FOMC-ülésen bejelenti a reálgazdaságba juttatott havi likviditásözön visszafogását.

A JP Morgan azt jósolta, hogy a Federal Reserve a havi eszközvásárlások értékét egyelőre 15 milliárd dollárral csökkenti. A cég szakelemzői azzal a véleményükkel indokolták ezt a várakozásukat, hogy az amerikai gazdaságban jelentősen javult a munkapiaci helyzet a Fed jelenlegi mennyiségi ciklusának kezdete óta eltelt évben, a munkanélküliségi ráta 0,8 százalékponttal csökkent, és havi átlagban nettó 180 ezer új munkahely jött létre.

Az amerikai gazdaság a jelek szerint elviselte a hazai össztermék (GDP) 2 százalékának megfelelő államháztartási szigorítás visszahúzó hatását is, és a Fed várhatóan fenntartja 2014-re szóló előrejelzését, amely 3 százalék feletti amerikai GDP-növekedést és 7 százalék alá csökkenő munkanélküliséget valószínűsít - jósolták a JP Morgan közgazdászai.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.