2p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) e héten esedékes monetáris ülésén hozzákezd gazdaságélénkítő célú mennyiségi enyhítési programjának leépítéséhez.

A Barclays felmérése szerint az intézményi befektetők 64 százaléka számol a jelenleg havi 85 milliárd dollár névértékű eszközvásárlások csökkentésének bejelentésével a Fed szerdai ülésén. A felmérésébe bevont cégek 45 százaléka arra is számít, hogy a Federal Reseve 2014 második negyedévére teljesen befejezi a mennyiségi enyhítési ciklust.

Ez markáns változás, ugyanis a Barclays nyár elején elvégzett hasonló vizsgálata során a ház intézményi ügyfeleinek többsége még 2014 negyedik negyedévére, vagy még későbbre várta a Fed enyhítési programjának végét.

A londoni elemzői közösségben egyre kiterjedtebb várakozás, hogy a Fed már a héten esedékes FOMC-ülésen bejelenti a reálgazdaságba juttatott havi likviditásözön visszafogását.

A JP Morgan azt jósolta, hogy a Federal Reserve a havi eszközvásárlások értékét egyelőre 15 milliárd dollárral csökkenti. A cég szakelemzői azzal a véleményükkel indokolták ezt a várakozásukat, hogy az amerikai gazdaságban jelentősen javult a munkapiaci helyzet a Fed jelenlegi mennyiségi ciklusának kezdete óta eltelt évben, a munkanélküliségi ráta 0,8 százalékponttal csökkent, és havi átlagban nettó 180 ezer új munkahely jött létre.

Az amerikai gazdaság a jelek szerint elviselte a hazai össztermék (GDP) 2 százalékának megfelelő államháztartási szigorítás visszahúzó hatását is, és a Fed várhatóan fenntartja 2014-re szóló előrejelzését, amely 3 százalék feletti amerikai GDP-növekedést és 7 százalék alá csökkenő munkanélküliséget valószínűsít - jósolták a JP Morgan közgazdászai.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!