3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Gyakorlatilag menesztették az oktatásért eddig felelős államtitkárt Czunyiné Bertalan Juditot, aki kormánybiztos lesz a jövőben.

Palkovics László felsőoktatási államtitkár ezentúl oktatási államtitkár lesz, elődje, Czunyiné Bertalan Judit pedig a digitális tartalomfejlesztésért felel kormánybiztosként - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombaton, számolt be az MTI.

Balog miniszter a régi és az új államtitkárral - Palkovics László, Balog Zoltán, Czunyiné Bertalan Judit és Maruzsa Zoltán (Forrás: MTI)

Az elmúlt hetekben a kormányzatra komoly nyomás nehezedett a közoktatás ügyében. Január elején a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai nyílt levélben fordultak az oktatás irányítóhoz, amelyben észrevételeiket, panaszaikat ismertették, ám erre érdemi választ nem kaptak. A nyílt levél azonban olyan problémákat érintett, amelyet országos szinten is sérelmesnek tartanak a közoktatásban dolgozók, hiszen sokszáz iskola pedagógusai csatlakoztak a felhíváshoz. A hónap végén már több, mint 500 intézmény dolgozói jelezték, hogy egyetértenek a Herman Ottó tanári karának levelével.

Miután ez sem vezetett érdemi eredményre, a héten országszerte demonstrációkat tartottak. Erre reagálva az ország legmagasabb szintű vezetői is megnyilatkoztak, miközben a köznevelésben érintettek „eltűntek” a nyilvánosság elől, mind Czunyiné, mind az EMMI első embere Balog Zoltán lemondott nyilvános szereplést a héten.

Lázár János csütörtökön például azt jelezte, hogy a kormány folyamatosan kész a tárgyalásra a köznevelés ügyében, de azt kéri, hogy ne vigyék be a politikát az iskolákba. A miniszter sajtótájékoztatón az oktatással kapcsolatban kijelentette: a kormány a párbeszédben, az együttműködésben és a tárgyalásban hisz, ezért - ezekben az órákban is - a járási tankerületi vezetők meghallgatják az iskolavezetőket. Február 9-én Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter vezetésével tárgyalóasztalhoz ülnek, a kormány kész jó néhány kérdésben mérlegelni a felvetéseket - mondta.

Ugyanakkor hangsúlyozta: a 2010 előtti oktatási rendszer megbukott, ezért annak visszaállítására nincs lehetőség. A "restaurációs kísérlet elképzelhetetlen", csak akkor van értelme a tárgyalásoknak, ha a jövőről beszélnek - foglalt állást. Elmondta, nemzetközi és európai összehasonlításban az egy pedagógusra jutó diákok száma és a diákok óraszáma alacsonyabb, mint a hasonló országokban. A kilencosztályos általános iskola ötlete még napirenden van, a fő kérdés, hogy mit kell valóban megtanulnia a gyermekeknek - vélekedett. Az iskolák fenntartásával kapcsolatban közölte: egy professzionális menedzsment kialakítása nem megy egyik napról a másikra, és az államnak az elmúlt 30 évben nem volt fenntartói tapasztalata. Megjegyezte: korábban talán a fenntartóval is összefüggött a diákok romló teljesítménye.

A szokásos péntek reggeli rádiós interjúban Orbán Viktor miniszterelnök is azt hangsúlyozta, hogy 2010 előtti oktatási rendszerhez nem szabad visszatérni.

A bajokat ugyanakkor jelezte, hogy a magyar sajtóban több helyen megjelentek szemelvények azokból tanulmányokból, amelyeket az EMMI háttérintézményének kutatói írtak, és amelyek azt jelezték, hogy a közoktatást összefogó központ a KLIKK működése finoman szólva sem kielégítő.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!