<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az amerikai pénzügyi politikának a növekedést támogatónak kell maradnia mindaddig, amíg a gazdasági kilábalás fenntartható útra kerül, és a munkahelyteremtés felfelé ível - jelentette ki Ben Bernanke az amerikai Fed elnöke hétfőn a törvényhozásban, kérdésekre válaszolva. Az amerikai gazdaság javul, de teljesen fel kell épülnie.

Biztosítani kell, hogy a monetáris politika folytassa a gazdaság szükségleteinek támogatását, amíg növekedést kezdünk látni, méghozzá tartós növekedést, és különösképpen bővülést a munkahelyek számában - jelentette ki Bernanke.

Szavai szerint a Fed abból indul ki, hogy az infláció a jövőben is alacsony szinten fog mozogni. A bankok tekintetében úgy tűnik, hogy a hitelveszteségi ráta már elérte csúcspontját, bár sok banki mérleget továbbra is jelentősen terhelnek a bizonytalan hitelek. Ez fenntartja a hitelezési szigort, amely további akadálya az erőteljesebb gazdasági élénkülésnek - mutatott rá.

Bernanke szerint mindezek miatt az amerikai konjunktúra kilátásai "szokatlanul bizonytalanok". Úgy véli, még jelentős utat kell megtenni a teljes kilábalásig, a fogyasztói kiadásoknak növekedniük kell a következő negyedévekben, a jövedelmek és hitelfeltételek javulásával párhuzamosan.

Az amerikai gazdaság az utóbbi négy negyedévben már növekedést mutatott, de az idei második negyedben éves szintű 2,4 százalékra lassult a gazdaságbővülés üteme, az első negyedévi 3,7 százalékról.

MTI