<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az amerikai költségvetés három nap múlva életbe lépő automatikus kiadáscsökkentése tovább lassítja az egyébként is mérsékelt ütemben javuló amerikai gazdaságot - jelentette ki kedden Ben Bernanke, a Federal Reserve (Fed) elnöke.

Bernanke szerint a megszorítások "jelentős" többletterhet jelentenek a gazdaságnak. A Fed elnöke az amerikai törvényhozásnak írt féléves jelentésében idézte a Kongresszus Költségvetési Hivatalának megállapítását, miszerint az automatikus visszavágások idén 1,5 százalékponttal lassítják le az ország gazdaságát.

"A munkahelyekre és a jövedelmekre gyakorolt kedvezőtlen hatása mellett a felépülés lassulása rövid távon, bármilyen pénzügyi intézkedés-együttes mellett a hiány kisebb mértékű csökkenését eredményezi majd" - hangoztatta kongresszusi meghallgatásán Bernanke, aki hozzátette, hogy a kongresszusnak hosszú távon kell csökkenteni a hiányt, a rövid távú növekedés veszélyeztetése nélkül. Figyelmeztette a törvényhozókat, hogy a Fed monetáris politikája csak korlátozott mértékben képes élénkíteni a gazdaságot.

Arra biztatta a kongresszust, hogy olyan adó- és költségvetési politikát vegyen fontolóra, "amely növeli a munkára és a megtakarításra való ösztönzést, bátorítja a szakképesítésbe történő beruházásokat, előmozdítja a magántőke képzést, a kutatást és a fejlesztést és biztosítja a szükséges és produktív közinfrastruktúrát".

"Noha a gazdasági növekedés önmagában sem rövid, sem hosszú távon nem szünteti meg a szövetségi költségvetés egyensúlyhiányát, a gyorsabban növekvő gazdasági torta meg fogja könnyíteni az előttünk álló nehéz döntéseket" - mondta. A március 1. és szeptember 30. között végrehajtandó, 85 milliárd dolláros megszorítások részei egy tíz évre szóló csomagnak, amelynek keretében 1200 milliárd dollárt terveznek megtakarítani. A költségcsökkentés terhének több mint felét a Pentagon lesz kénytelen elviselni, a fennmaradó rész a többi kormányhivatal között oszlik majd el.

A megegyezés hiányában három nap múlva életbe lépő automatikus megszorításokat 2011-ben, ösztönző céllal fogadták el pártok, abban a reményben, hogy a fűnyíróelv érvényesítése helyett végül sikerül majd megállapodniuk a szelektív deficitcsökkentésről. A patthelyzet oka, hogy Obama ragaszkodik a hiány "kiegyensúlyozott", az adóemelés és a kiadások egyidejű visszafogása általi csökkentéséhez, a republikánusok pedig nem hajlandók adóemelésre.

MTI