<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Ben Bernanke, az amerikai jegybank elnöke keddi szenátusi meghallgatásán a magas olajár veszélyeire hívta fel a figyelmet. A Fed elnöke ugyanakkor a gazdasági növekedést illetően egyelőre derülátó.

A hosszú időn át növekvő olajárak veszélyt jelenthetnek az amerikai gazdaságra, de a valószínűbb kimenetel csak a fogyasztói árak ideiglenes és szerény mértékű emelkedése - vélekedett Ben Bernanke, az amerikai jegybank, a Fed elnöke kedden, a szenátus banki bizottsága előtt tartott meghallgatásán. Ennek kapcsán világossá tette: a Fed nem késlekedik beavatkozni, ha az olaj vagy más nyersanyagok árai fenyegetnék a gazdasági kilábalást.

Bernanke ugyanakkor bizakodónak mutatkozott a gazdasági növekedés idei kilátásaival kapcsolatban. Rámutatott, hogy az élénkülés immár teret nyert, még ha a foglalkoztatás növekedése és a lakóingatlan-piac továbbra is gyenge.

Az inflációval kapcsolatban elismerte, hogy bár a Fed továbbra is alacsony inflációt jósol a következő évekre, számos fontos árucikk ára jelentősebben emelkedett tavaly nyár óta. Bár ezek az emelkedések - a legvalószínűbb forgatókönyv szerint - legfeljebb ideiglenes és viszonylag szerény árnövekedést eredményeznek az amerikai fogyasztók számára, Bernanke hangsúlyozta, hogy a Fed beavatkozik, ha ez a gazdasági növekedést fenyegeti.

A Fed az idei évre 3,5-4 százalék között várja az amerikai GDP-növekedést. Elmondta azt is, hogy a Fed folytatja kötvényvásárlási programja felülvizsgálatát, és ha ez szükséges, kiigazítja azt. Bernanke szerint egyre növekszik azon jelek száma a gazdaságban, amelyek arra utalnak, hogy a fogyasztói és üzleti kiadások ismét olyan szintre jutnak, ahol a növekedés önfenntartóvá válik. Ugyanakkor ismét elismerte, hogy a lakóingatlan-piac kivételesen gyenge továbbra is, és több évbe telhet amíg a munkanélküliség a szokásos szintre süllyed. Hangsúlyozta: amíg a gazdaságban nem létesülnek tartósan új munkahelyek, addig a kilábalást nem lehet igazán megalapozottnak tekinteni.

MTI