<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az amerikai gazdaság növekedési üteme gyorsulni fog az idei év második felében annak ellenére, hogy az elmúlt időszak adatai a gazdaság gyengeségét mutatják és a kilábalás továbbra is egyenetlen - mondta Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke egy atlantai konferencián kedden.

A jegybankelnök megismételte korábbi kijelentését amely szerint továbbra is szükséges a Fed enyhébb monetáris politikája és kijelentette: az amerikai kamatlábak még "egy hosszabb ideig" alacsonyak maradnak. Bernanke, miközben a gazdasági növekedés második félévi fellendülése mellett szólt, figyelmeztetett, hogy egyes területek, különösen a munkaerőpiac továbbra is nehézségekkel küzd. Úgy fogalmazott: a kilábalás mérsékelt ütemben zajlik, ami egyenlőtlen az egyes szektorokra nézve és ez különösen aggasztó a több millió munkanélküli szempontjából.

A magasabb inflációról szólva kifejtette, hogy az továbbra is átmeneti jellegű és kevés jele van annak, hogy az egyes szegmenseket érintő árdrágulás tovagyűrűzne a szélesebb értelemben vett gazdaságra és második körös infláció okozna. Amennyiben az energia- és nyersanyagárak stabilizálódnak a jelenlegi szinteken, akkor az infláció csökkenni fog - érvelt a közgazdász. A nyersanyagárak elmúlt időszakban tapasztalt csökkenése felfogható ennek a stabilizálódásnak a jeleként - tette hozzá.

Az amerikai költségvetés helyzetéről elmondta, hogy óvatosan kell bánni a kormányzati kiadások azonnali csökkentésével, mivel egy gyors konszolidáció "önmegsemmisítő" lehetne, amennyiben megállítja a kilábalást a válságból. Bernanke ugyanakkor "hiteles, hosszú távú" költségvetési stabilizációs program kidolgozását sürgette. "Ezzel elkerülhetővé válhat a költségvetési kiadások gyors visszaesése, amely a növekedést veszélyeztetné" - fogalmazott a jegybankelnök.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.