2008. április 2. 10:09

Az amerikai kormány szerint nem igazságos az, hogy az olajcégek minden eddiginél nagyobb profitra tesznek szert, miközben az amerikai lakosság szenved az egyre magasabb olajártól - írja a BBC internetes oldala.

Az olajvállalatok vezetői panaszkodnak, hogy a kormány újabb 18 milliárd dollárt fizettetne ki velük adóként, mivel tavaly összesen 138 milliárdos profitot termeltek a magas olajárnak köszönhetően. A kormány azért is bírálja a vállalatokat, mert szerinte nem fektetnek elég pénzt a megújuló energiaforrásokba.

A cégvezetők szerint azonban nem ők tehetnek a magas olajárról, ezért nem érzik igazságosnak, hogy emiatt különadót kelljen fizetniük. Az Exxon Mobil, a Chevron, a ConocoPhilips, a BP és a Shell képviselői a közelmúltban találkoztak a kormány képviselőjével, elmondták neki aggályaikat.

"A bevételeinket hosszútávon kéne nézni, attól, hogy most magas az olaj ára, még nem biztos, hogy évekig ilyen magasan marad. Jó lenne, ha a kormány figyelembe venné a beruházási költségeket is, melyek az iparágban különösen magasak" - nyilatkozta J.S. Simon, az Exxon Mobil elnökhelyettese.

Az Exxon tavaly 40 milliárdos profitot ért el, ez a legmagasabb az összes amerikai vállalat között. Az Egyesült Államokban jelenleg 3,29 dollárba kerül egy gallon (mintegy 3,7 liter) benzin.

Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.