2008. április 2. 10:09

Az amerikai kormány szerint nem igazságos az, hogy az olajcégek minden eddiginél nagyobb profitra tesznek szert, miközben az amerikai lakosság szenved az egyre magasabb olajártól - írja a BBC internetes oldala.

Az olajvállalatok vezetői panaszkodnak, hogy a kormány újabb 18 milliárd dollárt fizettetne ki velük adóként, mivel tavaly összesen 138 milliárdos profitot termeltek a magas olajárnak köszönhetően. A kormány azért is bírálja a vállalatokat, mert szerinte nem fektetnek elég pénzt a megújuló energiaforrásokba.

A cégvezetők szerint azonban nem ők tehetnek a magas olajárról, ezért nem érzik igazságosnak, hogy emiatt különadót kelljen fizetniük. Az Exxon Mobil, a Chevron, a ConocoPhilips, a BP és a Shell képviselői a közelmúltban találkoztak a kormány képviselőjével, elmondták neki aggályaikat.

"A bevételeinket hosszútávon kéne nézni, attól, hogy most magas az olaj ára, még nem biztos, hogy évekig ilyen magasan marad. Jó lenne, ha a kormány figyelembe venné a beruházási költségeket is, melyek az iparágban különösen magasak" - nyilatkozta J.S. Simon, az Exxon Mobil elnökhelyettese.

Az Exxon tavaly 40 milliárdos profitot ért el, ez a legmagasabb az összes amerikai vállalat között. Az Egyesült Államokban jelenleg 3,29 dollárba kerül egy gallon (mintegy 3,7 liter) benzin.

Menedzsment Fórum