2008. április 2. 10:09

Az amerikai kormány szerint nem igazságos az, hogy az olajcégek minden eddiginél nagyobb profitra tesznek szert, miközben az amerikai lakosság szenved az egyre magasabb olajártól - írja a BBC internetes oldala.

Az olajvállalatok vezetői panaszkodnak, hogy a kormány újabb 18 milliárd dollárt fizettetne ki velük adóként, mivel tavaly összesen 138 milliárdos profitot termeltek a magas olajárnak köszönhetően. A kormány azért is bírálja a vállalatokat, mert szerinte nem fektetnek elég pénzt a megújuló energiaforrásokba.

A cégvezetők szerint azonban nem ők tehetnek a magas olajárról, ezért nem érzik igazságosnak, hogy emiatt különadót kelljen fizetniük. Az Exxon Mobil, a Chevron, a ConocoPhilips, a BP és a Shell képviselői a közelmúltban találkoztak a kormány képviselőjével, elmondták neki aggályaikat.

"A bevételeinket hosszútávon kéne nézni, attól, hogy most magas az olaj ára, még nem biztos, hogy évekig ilyen magasan marad. Jó lenne, ha a kormány figyelembe venné a beruházási költségeket is, melyek az iparágban különösen magasak" - nyilatkozta J.S. Simon, az Exxon Mobil elnökhelyettese.

Az Exxon tavaly 40 milliárdos profitot ért el, ez a legmagasabb az összes amerikai vállalat között. Az Egyesült Államokban jelenleg 3,29 dollárba kerül egy gallon (mintegy 3,7 liter) benzin.

Menedzsment Fórum 

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!