3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

"Kellemes meglepetést" jelentettek Közép-Európa felzárkózó gazdaságainak hétfőn közzétett új gyáripari beszerzésimenedzser-indexei (BMI), amelyek alapján úgy tűnik, hogy stabilizálódott az országcsoport feldolgozószektorának teljesítménye, bár a magyar index továbbra is jelentős kilengési hajlamot mutat - vélekedtek londoni szakelemzők a térségi feldolgozóipar aktivitásának mérőszámairól.

A Morgan Stanley közgazdászai hétfői összesítésükben közölték, hogy az általuk számolt - Közép-Európa mellett Oroszországra, Törökországra és Dél-Afrikára is kiterjedő - felzárkózó térségi BMI-kompozit novemberben 0,5 ponttal 50,7-re emelkedett. A ház elemzői "érdekes jelenségnek" nevezték, hogy az emelkedés zömét Közép- és Kelet-Európa adta, amely pedig a legutóbbi időkig alulteljesítő volt a felzárkózó térségen belül, miközben az eddig jobb teljesítményt mutató Törökország és Oroszország aktivitási indexe csökkent.

A magyar feldolgozóipar átfogó BMI-mutatója, amely 2,4 ponttal 52,3-re - vagyis a növekedés és a visszaesés mezsgyéjét jelző 50,0-es érték fölé - emelkedett a múlt hónapban, a Morgan Stanley londoni szakértői szerint változatlanul volatilis, és a szeszélyes mozgás fő hajtóereje az új megrendelések értékének részindexe, amely az októberi 8,0 pontos esés után most 6,4 ponttal nőtt.  A ház elemzői szerint az ilyen mértékű kilengési hajlam azt jelzi, hogy jelentősek a bizonytalanságok a magyar gazdaság aktivitásával kapcsolatban.

A Capital Economics közgazdászainak hétfői helyzetértékelése szerint Közép-Európa új BMI-számsorai "okot adnak bizonyos - bár korlátozott - derűlátásra". A ház szakértői közölték, hogy súlyozott átlagolást alkalmazó számítási módszerük szerint a három közép-európai EU-gazdaság összesített gyáripari indexe az októberi 47,7-ről a múlt hónapban 48,8-re emelkedett. Ez a német BMI-mutató kismértékű novemberi javulását tükrözi, tekintettel arra, hogy a közép-európai gazdaságok szorosan integrálódtak a német gazdasághoz a kiterjedt feldolgozóipari beszállítói hálózatok révén.

A Capital Economics szakelemzői szerint a három közép-európai gazdaság BMI-átlaga elvben azt jelzi, hogy az országcsoport feldolgozószektora még mindig recesszióban van, a gyakorlatban azonban a térségi mutató az aktivitás stagnálására utal. A ház közgazdászai szerint a múlt havi közép-európai feldolgozóipari indexek összességében "kellemes meglepetést" jelentettek, és arra vallanak, hogy a régió gyáripari aktivitása stabilizálódott.

A Barclays felzárkózó piacokra szakosodott elemzői azt emelték ki a térségi BMI-adatokból, hogy bár Oroszország átfogó indexe csökkent a múlt hónapban, de továbbra is az orosz gyáripari mutató az egyetlen a térségben, amely az elmúlt egy évben konzisztensen az 50-es határérték felett maradt.

A Barclays elemzői is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a magyar BMI-mutató változatlanul "szélsőségesen volatilis". A cég szakértői hozzátették, hogy nem tulajdonítanának nagyobb jelentőséget a magyar aktivitási index visszalendülésének az 50-es érték fölé, mivel a magyar feldolgozóipar átfogó aktivitási mutatója az elmúlt négy hónap mindegyikében irányt váltott. A Barclays elemzőinek hétfői értékelése szerint az utóbbi időben általánosságban is észlelhető, hogy a felzárkózó térség BMI-adatai nem túl erőteljes előrejelzői az ipari teljesítmény tényleges változásainak, így a ház szerint "óvakodni kell" a hétfői térségi aktivitási adatok "túlértékelésétől".

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.