<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Több év lefojtott gazdasági növekedés előtt áll Magyarország - mondta Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, korábbi jegybankelnök kedden egy konferencián, Budapesten.

A közgazdász a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 20. konjunktúrafórumán úgy fogalmazott: 2013 nagyon nehéz év lesz a magyar gazdaság szempontjából, jóllehet folytatódik majd egyfajta stabilizálódás, és az államadósság is csökkenni fog.

Kifejtette: 2013-ra nagyon nehéz lesz vállalati tervet építeni, és nem minden cég fogja kibírni. Azok a vállalatok, amelyek képesek lesznek mástól elvenni piacaikat, amelyek erősen lépnek fel a komoly piaci átrendeződések közepette, azok erősen jöhetnek ki a válságból. Bod Péter Ákos szerint valószínűleg 2014 lesz az az év, amikor a fogyasztás ismét növekszik.

Az egyetemi tanár úgy jellemezte a "különutas" magyar gazdaságpolitikát, hogy "sok improvizációt és csekély eredményt" hozott. Úgy vélte, a nem ortodox gazdaságpolitika voltaképpen sok újnak nevezett, de régi intézkedést tartalmaz. Háborúk idején megszokott volt a vagyondézsma, de "ez csak akkor rendben lévő dolog, ha egyszeri, méltányos, és a hozzájárulást megköszönik" - példálózott.

Bod Péter Ákos szerint a kormány újraállamosítási programja kockázatos és költséges. Nincs semmilyen elméleti háttere az ilyen lépéseknek a demokratikus körülmények között - mutatott rá. Nyugaton mindig azzal a világos stratégiával történnek a kényszerállamosítások, hogy amint helyreáll a vállalat gazdálkodása, akkor újraprivatizálják - mondta. Az egyetemi tanár szerint az állam sokszor elégedetlen a piaci versennyel. Most a kormány az oligopol piacba be akar szállni, ahelyett, hogy erős szabályozói eszközökkel szétverné azt - hangsúlyozta Bos Péter Ákos.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.