<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Rövid távon az új jegybankelnök személye és a várható monetáris politika befolyásolja Magyarország nemzetközi megítélését, ez látszik a forint árfolyamában is hetek óta - mondta az InfoRádiónak Bod Péter Ákos közgazdász.

A forint elmúlt napokban tapasztalt gyengélkedésének elsősorban belső okai vannak - mondta az InfoRáidiónak a volt jegybankelnök, aki szerint a kamatcsökkentési sorozat nem teszi vonzóvá a magyar kamatszintet. A másik ok lehet az, hogy a Nemzeti Bank élén változás lesz, az elemzők pedig már kalkulálnak, ki jöhet szóba, és az új elnök mit fog csinálni.

A nemrég kinevezett jegybanki döntéshozókkal együtt a Monetáris Tanács a kormányhoz közel álló személyekből áll márt most is, ez pedig lehetőséget ad arra, hogy a kabinet monetáris politikai elgondolásai akadálytalanul menjenek át - tette hozzá Bod Péter Ákos.

A konkrét kérdés az, hogy Matolcsy György lesz-e az új jegybankelnök, márpedig a jelenlegi nemzetgazdasági miniszter megszólalásaiban és írásaiban az erős forintot kárhoztatja a gazdasági növekedés elakadásáért. Ebből pedig logikusan az következik, hogy a Nemzeti Bank élén is ezt az álláspontját fogja érvényre juttatni - mondta a közgazdász.

A forint kilátásai kapcsán Bod Péter Ákos hangsúlyozta: nem a 290 feletti euró a leginkább aggasztó, hanem a magyar fizetőeszköz negatív irányú kilengése, vagyis az, ahogy 270-280-ról gyengült 295 fölé.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.