<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Folytatni kell a reformokat az országban, véli Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, a Közép-Európai Egyetem vezérigazgatója, ez nélkülözhetetlen Magyarország felzárkózásához.

Bokros Lajos szerint az egészségügyi reform során eljutottunk annak fordulópontjához, el kell indítani az egészségbiztosítási piac reformját. A volt pénzügyminiszter a területi kötöttségektől mentes biztosítási rendszer magyarországi megvalósítása mellett érvelt egy ma rendezett konferencián. Véleménye szerint a biztosítók közötti verseny alapozza meg azt, hogy az egészségügyi szolgáltatások minősége javuljon, a hozzáférés kiterjedtebb legyen. Bokros Lajos szerint az egészségügyi reform pozitív lépései közé sorolható a gyógyszerpiac liberalizálása, a gyógyszertámogatás ésszerűsítése, a vizitdíj, a kórházi napidíj bevezetése és az is, hogy az egyes orvosok felelősége megnőtt a gyógyszerek felírásában.

A Közép-Európai Egyetem (CEU) vezérigazgatója szerint általánosságban elmondható, hogy Magyarországon azért szükséges a reformokat beindítani, mert a növekedést már nem lehet csupán fiskális stabilizációval elindítani. A volt pénzügyminiszter szerint az adóreformot is minél előbb napirendre kell tűzni, már csak azért is, mert a környező államok az elmúlt években rendre adóreformot valósítottak meg. Ha tehát Magyarországon az adórendszer átalakítása megreformálása túl sokáig késik, az komoly versenyhátrányt okoz az országnak.

Egy kérdés kapcsán, amely a Bokros-csomag és a Gyurcsány-kormány lépéseinek összehasonlítására vonatkozott elmondta: a Horn-kormány idején az akkori stabilizációs lépések között voltak olyanok, amelyek kifejezetten a gazdasági élénkítést szolgálták, de ma már - többek között uniós tagságunk miatt - egyáltalán nem lehetne meglépni őket. Közéjük sorolta például a vámpótlék bevezetését. Bokros Lajos aláhúzta, javítani kell a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát, s a magyarországi üzleti környezetet.

Aart Jan de Geus, az OECD főtitkár-helyettese szerint világméretekben napirendre került az ellátórendszerek reformjának megvalósítása, hisz több tagországban hasonló gondok jelentkeznek, mint Magyarországon. Azaz részben demográfiai, részben gazdasági okok miatt kell korszerűsíteni az egészségügyi rendszert, illetve a nyugellátást.

MTI/Menedzsment Fórum