2007. szeptember 6. 15:11

Folytatni kell a reformokat az országban, véli Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, a Közép-Európai Egyetem vezérigazgatója, ez nélkülözhetetlen Magyarország felzárkózásához.

Bokros Lajos szerint az egészségügyi reform során eljutottunk annak fordulópontjához, el kell indítani az egészségbiztosítási piac reformját. A volt pénzügyminiszter a területi kötöttségektől mentes biztosítási rendszer magyarországi megvalósítása mellett érvelt egy ma rendezett konferencián. Véleménye szerint a biztosítók közötti verseny alapozza meg azt, hogy az egészségügyi szolgáltatások minősége javuljon, a hozzáférés kiterjedtebb legyen. Bokros Lajos szerint az egészségügyi reform pozitív lépései közé sorolható a gyógyszerpiac liberalizálása, a gyógyszertámogatás ésszerűsítése, a vizitdíj, a kórházi napidíj bevezetése és az is, hogy az egyes orvosok felelősége megnőtt a gyógyszerek felírásában.

A Közép-Európai Egyetem (CEU) vezérigazgatója szerint általánosságban elmondható, hogy Magyarországon azért szükséges a reformokat beindítani, mert a növekedést már nem lehet csupán fiskális stabilizációval elindítani. A volt pénzügyminiszter szerint az adóreformot is minél előbb napirendre kell tűzni, már csak azért is, mert a környező államok az elmúlt években rendre adóreformot valósítottak meg. Ha tehát Magyarországon az adórendszer átalakítása megreformálása túl sokáig késik, az komoly versenyhátrányt okoz az országnak.

Egy kérdés kapcsán, amely a Bokros-csomag és a Gyurcsány-kormány lépéseinek összehasonlítására vonatkozott elmondta: a Horn-kormány idején az akkori stabilizációs lépések között voltak olyanok, amelyek kifejezetten a gazdasági élénkítést szolgálták, de ma már - többek között uniós tagságunk miatt - egyáltalán nem lehetne meglépni őket. Közéjük sorolta például a vámpótlék bevezetését. Bokros Lajos aláhúzta, javítani kell a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát, s a magyarországi üzleti környezetet.

Aart Jan de Geus, az OECD főtitkár-helyettese szerint világméretekben napirendre került az ellátórendszerek reformjának megvalósítása, hisz több tagországban hasonló gondok jelentkeznek, mint Magyarországon. Azaz részben demográfiai, részben gazdasági okok miatt kell korszerűsíteni az egészségügyi rendszert, illetve a nyugellátást.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.