2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy kedden rendezett háttérbeszélgetésen a kormánypárt a reklámadó és a Quaestor-ügy mellett a vasárnapi zárva tartás szabályának módosításáról is beszélt.

Költségvetés, reklámadó, zárva tartás

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy a költségvetési törvényjavaslatot április 30-ig benyújtja a kormány és június végéig fogadhatja el az Országgyűlés. A jövőben is ez lesz a gyakorlat, hogy nagyobb kiszámíthatóságot teremtsenek a gazdasági szektorban. Az adótörvényeknél  nagyobb meglepetés”, például jelentős áfacsökkentés nem várható. A kormány a gyermekek utáni adókedvezmény növelése mellett az életpályaszerű intézkedéseket szeretné végig vinni, a szociális dolgozóknak, közalkalmazottaknak is terveznek életpályát alkotni.

A reklámadót április 8-án tárgyalhatja a kormány. A Fidesz-frakció 5 százalék körüli kulcsban gondolkodik, de a kisebb szolgáltatókat, vállalkozásokat nem vonnák be az adózói körbe – derült ki a beszélgetésen, ahol a vezető kormánypárti politikus arról is beszélt: a ciklus vége felé tovább bővülhet a vasárnapi munkavégzés tilalma. Emellett kezdeményezik, hogy a reggel 6-tól 22 óráig való nyitva tartás 4.30-tól 22 óráig tartóra módosuljon.     

Quaestor-ügy

A jelenleg érvényes szabályok szerint a kártalanítással meg kell várni a büntető eljárás végét, de a Fidesz szeretné felgyorsítani a folyamatot: a tervezett új jogszabály lehetővé tenné, hogy polgári jogi igénynél, ha van megállapított kárösszeg, elkezdődhessen a kártalanítás és a kifizetés a büntető eljárástól függetlenül. Problémát jelent – mondta a háttérbeszélgetést tartó vezető fideszes politikus -, hogy Magyarországon egyelőre nincs olyan jogszabály, ami a csoportos perképviseletet lehetővé tenné, ezért a változtatást valószínűleg a polgári perrendtartásban vezetnék be.

A Fidesz szerint a Quaestor-ügyben a Befektető-védelmi Alap kártérítési kötelezettsége is fennáll, ehhez azonban igazgatótanácsi döntés szükséges. A döntés az elnökön múlik, ha ez negatív lesz, akkor bírósági eljárás kezdődhet – hangzott el.

A kormánypárti politikus közlése szerint 32 ezer kötvényes érintett, közülük 22 ezren 6 millió forint alatti befektetéssel bírnak, és kevesebb mint 10 ezren vannak a 6 millió felettiek. Hét befektetőnek 100 millió forint feletti összege van a Quaestornál.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!