2016. november 13. 13:01

Ukrajna lehet, hogy nem kapja meg idén az esedékes újabb IMF-hitelrészletet - közölte az ukrán jegybank elnöke.

Valerija Hontareva a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: fennáll a veszélye annak, hogy idén már nem folyósítja az 1,3 milliárd dolláros hitelrészletet a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

Az ukrán központi bank vezetője részben arra alapozta borúlátását, hogy az ukrán parlament nem fogadott el több olyan törvényt, mint például a nyugdíjreformról szólót, ami feltétele a segélyfolyósítás folytatásának.  

A Nemzetközi Valutalap 2015 márciusában 17,5 milliárd dolláros hitelt hagyott jóvá Ukrajnának, amelyet négy éven át több részletben tervez folyósítani. A kölcsön első részletét, 5 milliárd dollárt 2015. március 13-án, a második részletet, 1,7 milliárd dollárt tavaly augusztus 4-én kapta meg Kijev, a harmadik, 1 milliárd dolláros összeget pedig idén szeptember 18-án.

25 éves az ország első számú piaca

A szeptemberi hitelrészlet folyósításának a jóváhagyásakor az IMF igazgatótanácsa arról is határozott, hogy ha Kijev teljesíti vállalásait, akkor Ukrajna novemberben mintegy 1,3 milliárd dollár támogatást kap. Az IMF a tervek szerint 2017-ben összesen 5,4 milliárd dollár, 2018-ban pedig 2,9 milliárd dollár segélyrészletet utal át.

Szeptemberben az IMF azzal számolt, hogy az ukrán hazai össztermék (GDP) 2017-ben 2,5 százalékkal, 2018-ban 3 százalékkal, 2019-ben 3,5 százalékkal, 2020-ban és 2021-ben egyaránt 4 százalékkal nőhet. Augusztusban az IMF 1,5 százalékos idei ukrán gazdasági növekedést jelzett előre.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.