Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Megvonta Bulgáriától a befektetési ajánlású minősítést pénteken a Standard & Poor's, elsősorban a banki kockázatokkal és a tartós defláció negatív növekedési hatásaival indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy az eddigi "BBB mínusz/A-3"-ról egy fokozattal "BB plusz/B"-re rontotta Bulgária hosszú és rövid lejáratú szuverén adósságkötelezettségeinek osztályzatait.

A "BB plusz" hosszú távú besorolás egy fokozattal elmarad a befektetésre ajánlott "BBB" kategória alsó szélétől, vagyis a bolgár államadósságra az S&P által eddig érvényben tartott "BBB mínusz"-tól.

A másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings egyaránt a befektetési ajánlású sávban tartja nyilván Bulgária szuverén adósságát, a Moody's "Baa2", a Fitch ennél eggyel gyengébb, "BBB mínusz" besorolással.

Az S&P a pénteki bolgár osztályzatrontás indokai közül kiemelte, hogy az idén két bolgár nagybankból is nagyarányú betétmenekítés indult, és a bolgár pénzügyi rendszernek nyújtott idei költségvetési támogatás értéke elérte a hazai össztermék (GDP) 3,5 százalékát.

A hitelminősítő előrejelzése szerint a GDP-arányos bolgár államháztartási hiány is 3,5 százalékra növekszik 2014-ben a tavaly mért 1,2 százalékról. Az S&P elemzői azzal számolnak, hogy a bolgár kormány az idén a GDP 11 százalékának megfelelő új adósságot bocsát ki, ami a bruttó államadósság 1997 óta nem tapasztalt növekedését jelentené.

A Standard & Poor's rontotta a bolgár gazdaság növekedésére adott középtávú előrejelzését is. A cég felülvizsgált várakozása szerint a bolgár hazai össztermék 2014 és 2017 között éves átlagban mindössze 1 százalékkal bővül reálértéken az S&P által eddig várt, valamivel 2 százalék alatti éves átlagos ütem helyett.

A hitelminősítő megállapítja, hogy a pénzügyi válság elhatalmasodása óta a bolgár jövedelmi konvergencia-folyamat lelassult. Az S&P várakozása szerint az egy főre jutó bolgár GDP-érték az előrejelzési távlat egészében is a jelenlegi 5500 euró környékén marad, ami azt jelenti, hogy Bulgária fejenkénti hazai összterméke nem éri el a németországi érték hatodát sem.

A helyzetet súlyosbítja a tartós defláció is. A fogyasztói árindex októberben 1,5 százalékkal csökkent éves összevetésben - hangsúlyozza pénteki elemzésében a Standard & Poor's.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.