TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Szeptemberben indult sorozatunkban a kontrolling-számvitel területen kívánunk gyakorlati, a mindennapi munka során használható tanácsokat adni magánszemélyeknek, illetve vállalatoknak. Ezúttal annak néztünk utána, milyen felelősséget visel a vállalkozás vezetője a számviteli szabályok betartásáért.

Adóügyi problémák: indul az egymásra mutogatás

El nem kerülhető felelősség

Ugyancsak a könyvviteli szolgáltatások közé sorolja a törvény az elszámolások, a beszámolóban szereplő adatok jogszerűségének, szabályszerűségének, megbízhatóságának, bizonylatokkal való alátámasztottságának, a számviteli alapelvek követelményei megtartásának biztosításával történő adatok előállítását és szolgáltatását. E tekintetben azonban már megosztható a felelősség a könyvviteli szolgáltató és az ahhoz adatokat szolgáltató társaságok között. Ez utóbbiban való felelősség akkor sem kerülhető el, ha a számviteli tevékenység tevőleges ellátását más vállalkozóra bízzák.

A feladatok konkrét elhatárolását a könyvviteli szolgáltatást végző vállalkozó és az adatokat szolgáltató megbízó közötti szerződésben kell részletesen szabályozni. A kiegészítő mellékletben pedig meg kell nevezni a könyvviteli szolgáltatást végző természetes személy nevét és erre vonatkozó jogosultságának nyilvántartási számát. Ugyancsak a kiegészítő mellékletben kell jelezni azt is, ha a vállalkozás a számviteli törvény vagy más törvény előírása alapján könyvvizsgálatra kötelezett.

Ameddig egy vállalkozásnál nem keletkezik adóügyi probléma, addig nincs is gond. De ha az első adóellenőrzés hibát állapít meg, akkor kezdődik az egymásra mutogatás. A vállalkozás, mint megbízó arra hivatkozik, hogy ahhoz, ami a problémát okozta, ő nem ért, azért bízott meg szakembert. A könyvelő pedig azzal védekezik, hogy a megbízó által átadott bizonylatok alapján történő könyvelésnek csak ez lehet a végeredménye.

A későbbi viták és nézeteltérések kialakulása megelőzhető. Az ezt biztosító szerződési pontokra vonatkozó ajánlásokat egy későbbi írásban mutatjuk be.

Kerekes Anikó

Menedzsment Fórum

Kapcsolódó anyagok:
Az ingatlan-bérbeadás jövedelmeinek elszámolása
Amit a számlán szövegesen is szerepeltetni kell

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.