<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

18 millió forintnál lehet az a határ, ameddig közeli hozzátartozóknak nem kell majd a jövőben örökösödési illetéket, vagyis "haláladót" fizetniük, ha örökölnek. A csütörtöki ötpárti egyeztetésen valamennyi parlamenti párt képviselője azt mondta, hogy megállapodás-közeli állapotban van az illeték részleges eltörlése.

Dávid Ibolya szerint akár már a jövő héten benyújthatják a parlamentnek az örökösödési illetékről szóló törvénymódosító javaslatot; a határérték 18 millió forint lehet. "Úgy tűnik, hogy a Fidesz javaslata és a mi javaslatunk közös nevezőre hozható, és jövő hétfőn ezt a két anyagot próbáljuk meg egy törvénymódosítás formájában megfogalmazni. Reményeink szerint jövő héten az Országgyűlés elé tudjuk terjeszteni" - mondta Dávid Ibolya.

A Fidesz egyetért az MDF-fel abban, hogy az adómentesség értékhatára 18 millió forint legyen közeli hozzátartozó esetén. Abban azonban egyelőre különböznek az álláspontok, hogy ezt meghaladó érték esetén hány százalékot kelljen fizetni.

Az SZDSZ is nyitott volt a kompromisszumos megoldásra, az MSZP viszont csak az őszi adótörvények ismeretében szeretne állást foglalni - tette hozzá a politikus a csütörtöki ötpárti egyeztetésen történtekre utalva, amelyen a Fideszt Vitányi István, az MSZP-t Szabó Lajos, az SZDSZ-t Gegesy Ferenc és a KDNP-t Soltész Miklós képviselte.

A jelenlegi elképzelések szerint örökösönként 18 millió forintnál lenne az a határ, ameddig a közeli hozzátartozóknak - le- és felmenő rokonoknak, testvéreknek és házastársaknak - nem kellene haláladót fizetni - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke az egyeztetés után. Nem közeli rokonoknak, illetve 18 millió forint felett mindenkinek 10 százalékos illeték lenne az örökölt vagyon után. Az egykulcsos adó bevezetése csütörtökön nem került szóba, erről várhatóan a jövő héten egyeztetnek a pártok.

MTI/Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.