2p

18 millió forintnál lehet az a határ, ameddig közeli hozzátartozóknak nem kell majd a jövőben örökösödési illetéket, vagyis "haláladót" fizetniük, ha örökölnek. A csütörtöki ötpárti egyeztetésen valamennyi parlamenti párt képviselője azt mondta, hogy megállapodás-közeli állapotban van az illeték részleges eltörlése.

Dávid Ibolya szerint akár már a jövő héten benyújthatják a parlamentnek az örökösödési illetékről szóló törvénymódosító javaslatot; a határérték 18 millió forint lehet. "Úgy tűnik, hogy a Fidesz javaslata és a mi javaslatunk közös nevezőre hozható, és jövő hétfőn ezt a két anyagot próbáljuk meg egy törvénymódosítás formájában megfogalmazni. Reményeink szerint jövő héten az Országgyűlés elé tudjuk terjeszteni" - mondta Dávid Ibolya.

A Fidesz egyetért az MDF-fel abban, hogy az adómentesség értékhatára 18 millió forint legyen közeli hozzátartozó esetén. Abban azonban egyelőre különböznek az álláspontok, hogy ezt meghaladó érték esetén hány százalékot kelljen fizetni.

Az SZDSZ is nyitott volt a kompromisszumos megoldásra, az MSZP viszont csak az őszi adótörvények ismeretében szeretne állást foglalni - tette hozzá a politikus a csütörtöki ötpárti egyeztetésen történtekre utalva, amelyen a Fideszt Vitányi István, az MSZP-t Szabó Lajos, az SZDSZ-t Gegesy Ferenc és a KDNP-t Soltész Miklós képviselte.

A jelenlegi elképzelések szerint örökösönként 18 millió forintnál lenne az a határ, ameddig a közeli hozzátartozóknak - le- és felmenő rokonoknak, testvéreknek és házastársaknak - nem kellene haláladót fizetni - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke az egyeztetés után. Nem közeli rokonoknak, illetve 18 millió forint felett mindenkinek 10 százalékos illeték lenne az örökölt vagyon után. Az egykulcsos adó bevezetése csütörtökön nem került szóba, erről várhatóan a jövő héten egyeztetnek a pártok.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!