2017. augusztus 7. 03:52

Szövött karjelzéseket is rendeltek.

A Magyar Honvédség megújítását célozza a Zrínyi 2026 program, ennek részeként a honvédelem minden területére – így a ruházatra és a technikai arzenálra egyaránt - kiterjedő korszerűsítésbe kezdett a minisztérium.

A tárca honlapján elérhető beszerzési dokumentumok egyike szerint összesen 3585 darab, 40 milliméteres könnygáz gránát beszerzésére írt ki nemzeti, tárgyalásos védelmi eljárást tendert július végén a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatala. A pályázatra augusztus 23-ig lehet benyújtani az ajánlatokat. A leendő nyertesnek hat hónapja lesz teljesíteni a szerződésben foglaltakat.

A tárca az alábbi eszközökre írta ki a pályázatot:

  • 1425 darab lőtéri gyakorló barikádtörő gránát
  • 720 darab közeli hatótávolságú könnyfakasztó gránát
  • 720 darab nagy hatótávolságú könnyfakasztó gránát
  • 720 darab gumigolyós gránát

Persze kérdés, hogy a program részének lehet-e tekinteni ezeket a beszerzéseket, vagy attól függetlenül amúgy is szükség volna rájuk. Mint például arra, amelynek a határideje hamarabb, már augusztus 10-én lejár. Ez a kiírás úgynevezett célzsebek beszerzését célozza. Ezek a zsebek a katona védőmellényén a különböző eszközök – gránátok, tárak, kulacs, rádió – elhelyezését szolgálják. Összesen 8390 darab célzseb megrendelését tartalmazza a pályázat.

Találtunk egy már lezárt tendert, amelyik „szövött karjelzés” beszerzéséről szól. A gyakorló, illetve köznapi/társasági karjelzések megrendelése három éves időszakot ölel át, 2017 és 2019 között. A rendelkezésre álló keretösszeg 8 661 417 forint évente. A dokumentum szerint az ajánlatkérő – vagyis a minisztérium – nem vállal kötelezettséget a teljes keretösszeg kitöltésére. Minimum a felére viszont igen.

A pályázatot a debreceni Harmónia 91 Kft. nyerte el. A cég főtevékenysége az egyéb, máshova nem sorolt új áru kiskereskedelme. A pályázat szempontjából azonban fontosabb, hogy 19 vadászboltból álló hálózatot üzemeltetnek. Magánvállalkozásként elsőként ők kaptak engedélyt a rendszerváltás után lőfegyver- és lőszerforgalmazásra.

mfor.hu