2p

A Citibank Europe plc Magyarországi Fióktelepe 10,8 milliárd forint adózott nyereséggel zárta az elmúlt évet, ami 4 százalékkal haladta meg az előző évit - tette közzé a pénzintézet szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A magyar számviteli szabályok szerint elkészített kimutatás szerint 16,4 milliárd forint volt az adózás előtti nyereség, ami 26 százalékos növekedés. A mérlegfőösszeg 29 százalékkal emelkedve 813,4 milliárd forintot tett ki a múlt év végén.

Batara Sianturi, a Citibank Magyarország elnök-vezérigazgatója elmondta: a hitel/betét arány kiemelkedő, különösen a magyarországi helyzetet nézve, tavaly 35,2 százalékot tett ki.

Tavaly a banknál a nettó kamatbevétel szinten maradt, 31,8 milliárd forintot ért el.

A bank nettó hitelállománya az elmúlt év végén 142,6 milliárd forintot tett ki, ami mindössze 1 százalékos emelkedés, a pénzintézetnél elhelyezett betétek viszont tavaly 18 százalékkal bővültek, az állomány az elmúlt év végére 404,8 milliárdra nőtt. A banknál az eszközarányos nyereség (ROA) tavaly 1,5 százalék volt.

A lakossági nettó hitelállomány tavaly 58,6 milliárd forintot tett ki, ami 11 százalékos csökkenés, a lakossági betétállomány viszont tavaly 25 százalékkal nőtt, és a múlt év végére 119,4 milliárd forintra emelkedett. A nettó vállalati hitelállomány 84 milliárd forint volt, tavaly 10,8 százalékkal bővült, a vállalati betétek összege 2011-ben 285,35 milliárd forintra rúgott, ami 15 százalékos emelkedés.

Batara Sianturi kiemelte: a bank 2011-ben ünnepelte magyarországi működésének 25. évfordulóját, ugyanakkor 2012 is izgalmas év számukra, hiszen világszerte a Citi fennállásának 200. évfordulóját ünneplik.

Az eredmények közé sorolta, hogy a magyar pénzpiacon a Citibank 0 forintos bankszámlája tavaly egymás után már negyedszer nyerte el "Az év lakossági számlacsomagja díjat" a 2011 MasterCard - év bankja versenyen, továbbá a zsűri a Citibankot a top három hazai legjobb bank közé is beválasztotta.

Kérdésekre válaszolva elmondta: a magyar pénzpiacon nagyon sikeres a bank a hitelkártya-kibocsátás terén, minden harmadik hitelkártyát a Citibank bocsátotta ki.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!