<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A devizahitelek azonnali forintosításának végzetes hatása lenne a bankszektorra nézve - mondta Csányi Sándor bankvezér hétfőn este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Ha az összes devizahitelt forintosítanák, az összesen 950 milliárd forintos kárt okozna a bankszektornak, az OTP ebből 300 milliárdos veszteséget könyvelhetne el - mondta Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója hétfőn este az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Szerinte egy ilyen lépésnek végzetes hatása lenne a bankszektorra nézve. Ugyanakkor hangsúlyozta: az OTP túl fogja élni, bármilyen megoldás is születik majd. Csányi Sándor úgy véli, a politikusok elkalkulálják magukat a devizahitelesekkel kapcsolatban, hiszen a mellettük való kampánnyal több szavazatot vesztenek, mint amennyit nyernek. Az lenne a méltányos, ha a forinthitelesekkel is foglalkoznának – tette hozzá.

A szakember szerint rendkívül káros, ami a devizahitelekkel kapcsolatban történik, ez árt a gazdaságnak, a politikai közéletnek, a bankszektornak pedig komoly károkat okoz. Az OTP elnök-vezérigazgatója azt mondja: azokat a devizahiteleseket kellene megmenteni, akik valóban nehéz élethelyzetben vannak. Hozzátette: korábban a végtörlesztéssel is azok jártak jól, akik nem szorultak rá. A politikusok 73 százaléka is élt ezzel a lehetőséggel – magyarázta.

A részvényeladásaival kapcsolatban azt közölte: valóban meg akart válni a részvényeitől a vágóhíd beruházás miatt, de nem adott volna el ennyit, ha nem jön a hír az újabb devizahiteles mentőcsomagról. Csányi Sándor hangsúlyozta: ezt lehet, hogy sokan egyfajta üzenetként értékelték a kormány felé, de neki nem ez volt a szándéka. Az elnök-vezérigazgató arról is beszélt, hogy ha valóban eladják a Takarékbankot, arra az OTP is pályázni fog.

Azt is elmondta, a devizahitelek körüli hisztéria rendkívül káros, árt a gazdaságnak, a politikai közéletnek, annak is, aki szervezi, és egyértelműen a bankrendszernek is. Szerinte a populizmus olyan szintet ért el a bankügyekben, aminek a káros hatása ma már nyilvánvaló. "A magyar politikai közélet ma kimondottan egy versenyhátránya az országnak" - jelentette ki Csányi Sándor. 

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.