2014. augusztus 29. 12:46

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormány az agrárgazdasági Bonafarm csoporttal pénteken. Szijjártó Péter az aláírás előtt a nemzetgazdaság stratégiai ágazatának nevezte a mezőgazdaságot.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Budapesten az Országházban felidézte, hogy tavaly a mezőgazdaság a GDP 4 százalékát adta, és teljesítménye jelentős szerepet játszott a tavalyi növekedési fordulatban. A foglalkoztatás és a beruházások is látványosan emelkedtek az ágazatban.

Példaként Csányi Attila, a Bonafarm Zrt. vezérigazgatója  ismertette, hogy az elmúlt tíz évben a csoport mintegy 61 milliárd forintot fordított beruházásra, a következő hét évben pedig további - legalább - 50 milliárd forint értékű beruházást terveznek.

Szijjártó Péter felidézte, hogy a pénteki, legfrissebb adat szerint Magyarországon az idén a második negyedévben a beruházások volumene több mint 21 százalékkal nőtt, a magas ütem alátámasztja az idei növekedésre vonatkozó pozitív várakozásokat. Ezek a beruházási döntések pedig Szijjártó Péter szerint visszaigazolják annak a kormányzati gazdaságpolitikának a helyességét, amely Magyarországot Európa termelési központjává kívánja tenni, és minél több szolgáltató és kutatási-fejlesztési kapacitást vonzana az országba.

Felhívta a figyelmet: a nemzetgazdaság teljesítményére a kivitel alakulása döntő hatással van, amelyben a magyar mezőgazdaság exportkilátásai meghatározóak. Tavaly a magyar agrárexport rekordértékű, több mint 8 milliárd euró volt, így a mezőgazdaság a múlt évben a magyar összexport 10 százalékát adta, a pozitív külkereskedelmi egyenleg fele pedig a mezőgazdaság teljesítményének volt köszönhető.

A mezőgazdasági kivitel kilátásait továbbra is jónak ítéli meg az államtitkár, mivel a "keleti nyitás" célpiacain végbemenő változások, ezekben az országokban átalakuló fogyasztási szokások jó lehetőséget kínálnak a minőségi magyar élelmiszerek eladására. Példaként említette a kínai piacot.  A sikerhez azonban technológiai fejlesztések szükségesek a magyar élelmiszeriparban - tette hozzá. Ezt a folyamatot a kormány források biztosításával is segíti, például az élelmiszeripari beruházások támogatására 2014-2020 között 200 milliárd forint áll rendelkezésre - hangsúlyozta.

Jelezte: a Bonafarm csoport az ország élelmiszeripari piacának egyik legnagyobb szereplője, 38 telephelyen összesen több, mint 5600 dolgozót foglalkozatnak. Kutatás-fejlesztési programokat hajtanak végre a kaposvári és a szegedi egyetemmel, az állattenyésztésben végrehajtott fejlesztéseikkel pedig a teljes termelői és feldolgozói vertikumot lefedik a csoporton belül. A Bonafarm ráadásul azokon az exportpiacokon erős, amelyek a magyar mezőgazdasági kivitel alakulása szempontjából nagy jelentőséggel bírnak, például Németország, Románia, Szlovákia.

Csányi Attila többek között arról beszélt, hogy a Bonafarm a termékpályákat és üzletágakat házon belül vertikálisan szervező vállalatcsoport, a szervező munka pedig kiterjed a cégcsoporttal napi kapcsolatban álló több száz mezőgazdasági termelő tevékenységére is.

"Rossznak tartjuk azt a kommunikációt, hogy  az uniós támogatások 70 százalékát a mezőgazdasági vállalkozások 10 százaléka hívta le" - mondta. Véleménye szerint inkább úgy lehetne fogalmazni: miután a támogatások intenzitása 40-50 százalékos volt, a mezőgazdasági termelőknek csak a 10 százaléka tudott, illetve volt hajlandó beruházni és fejleszteni.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.