Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormány az agrárgazdasági Bonafarm csoporttal pénteken. Szijjártó Péter az aláírás előtt a nemzetgazdaság stratégiai ágazatának nevezte a mezőgazdaságot.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Budapesten az Országházban felidézte, hogy tavaly a mezőgazdaság a GDP 4 százalékát adta, és teljesítménye jelentős szerepet játszott a tavalyi növekedési fordulatban. A foglalkoztatás és a beruházások is látványosan emelkedtek az ágazatban.

Példaként Csányi Attila, a Bonafarm Zrt. vezérigazgatója  ismertette, hogy az elmúlt tíz évben a csoport mintegy 61 milliárd forintot fordított beruházásra, a következő hét évben pedig további - legalább - 50 milliárd forint értékű beruházást terveznek.

Szijjártó Péter felidézte, hogy a pénteki, legfrissebb adat szerint Magyarországon az idén a második negyedévben a beruházások volumene több mint 21 százalékkal nőtt, a magas ütem alátámasztja az idei növekedésre vonatkozó pozitív várakozásokat. Ezek a beruházási döntések pedig Szijjártó Péter szerint visszaigazolják annak a kormányzati gazdaságpolitikának a helyességét, amely Magyarországot Európa termelési központjává kívánja tenni, és minél több szolgáltató és kutatási-fejlesztési kapacitást vonzana az országba.

Felhívta a figyelmet: a nemzetgazdaság teljesítményére a kivitel alakulása döntő hatással van, amelyben a magyar mezőgazdaság exportkilátásai meghatározóak. Tavaly a magyar agrárexport rekordértékű, több mint 8 milliárd euró volt, így a mezőgazdaság a múlt évben a magyar összexport 10 százalékát adta, a pozitív külkereskedelmi egyenleg fele pedig a mezőgazdaság teljesítményének volt köszönhető.

A mezőgazdasági kivitel kilátásait továbbra is jónak ítéli meg az államtitkár, mivel a "keleti nyitás" célpiacain végbemenő változások, ezekben az országokban átalakuló fogyasztási szokások jó lehetőséget kínálnak a minőségi magyar élelmiszerek eladására. Példaként említette a kínai piacot.  A sikerhez azonban technológiai fejlesztések szükségesek a magyar élelmiszeriparban - tette hozzá. Ezt a folyamatot a kormány források biztosításával is segíti, például az élelmiszeripari beruházások támogatására 2014-2020 között 200 milliárd forint áll rendelkezésre - hangsúlyozta.

Jelezte: a Bonafarm csoport az ország élelmiszeripari piacának egyik legnagyobb szereplője, 38 telephelyen összesen több, mint 5600 dolgozót foglalkozatnak. Kutatás-fejlesztési programokat hajtanak végre a kaposvári és a szegedi egyetemmel, az állattenyésztésben végrehajtott fejlesztéseikkel pedig a teljes termelői és feldolgozói vertikumot lefedik a csoporton belül. A Bonafarm ráadásul azokon az exportpiacokon erős, amelyek a magyar mezőgazdasági kivitel alakulása szempontjából nagy jelentőséggel bírnak, például Németország, Románia, Szlovákia.

Csányi Attila többek között arról beszélt, hogy a Bonafarm a termékpályákat és üzletágakat házon belül vertikálisan szervező vállalatcsoport, a szervező munka pedig kiterjed a cégcsoporttal napi kapcsolatban álló több száz mezőgazdasági termelő tevékenységére is.

"Rossznak tartjuk azt a kommunikációt, hogy  az uniós támogatások 70 százalékát a mezőgazdasági vállalkozások 10 százaléka hívta le" - mondta. Véleménye szerint inkább úgy lehetne fogalmazni: miután a támogatások intenzitása 40-50 százalékos volt, a mezőgazdasági termelőknek csak a 10 százaléka tudott, illetve volt hajlandó beruházni és fejleszteni.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.