2p

Elképzelhető, hogy az EU bizottsága a forgalmi adók ügyében a szigor enyhítésére tesz javaslatot - írja a Le Monde című lap. Az áfára vonatkozó és az egyes tagországok részéről kívánt csökkentések lehetőségéről van szó, elsősorban helyi szolgáltatások esetében, olyanoknál, ahol a belső (uniós) piac jó működésének zavara eshetőségként sem merül fel.

Franciaország régóta kardoskodik Brüsszelnél az éttermi áfa csökkentéséért, nevezetesen azért, hogy bizonyos szolgáltatók esetében ez az adókulcs a jelenlegi kötelező 19,6 százalékról 5,5 százalékosra mérséklődjön. Az elképzelést azonban más tagországok ellenállása miatt nem tudja keresztülverni, márpedig adóügyi téren valamennyi tagország hozzájárulása szükséges a nemzeti szintű változtatásokhoz.

Az EU Bizottsága a Le Monde értesülése szerint egy független szervezet tanulmányát is megvitatná: a Copenhagen Economics azt vizsgálta, milyen hatással lenne a munkahelyek teremtésére az áfamérséklés. Bizonyos, "jól kiválasztott" ágazatokban egy ilyen csökkentés kedvező hatást indukálna, elsősorban a fogyasztásra, és mérsékelné ott a fekete gazdaság súlyát is.

A bizottság illetékesei szerint azonban rendkívül körültekintően kell az ilyen ágazatokat, szolgáltatási területeket kiválasztani. Óvatosan kell az indokoltnak látszó módosításokat is bevezetni.

Felmerül - és a bizottság ilyen javaslatot is tehet -, hogy egy igen alacsony, a nullához közeli áfakulcsot állapítsanak meg elsődleges fontosságú szolgáltatásokra, cikkekre, és emellett egy köztes, 10-12 százalék körüli kulcsot olyan árukra, szolgáltatásokra, melyek igényelnék a kedvezményes elbánást, noha nem alapvető fontosságúak felhasználói szempontból. Az éttermi étkeztetés elvileg ebben a körbe tartozik.

Az áfa szabvány mértéke uniós szinten 15 és 25 százalék között helyezkedik el, van a kedvezményes áfa, ami nem lehet 5 százalékosnál kisebb és egy még 1992-ben készült lista szerint 18 áru-, illetve szolgáltatási kategóriára vonatkozik. Kísérleti jelleggel öt szolgáltatási kategóriára van ennél kisebb áfakulcs is - elsősorban a rendkívül kézimunkaigényes szolgáltatásoknál - a korábbi szabályozások szerint 2010-ig érvényes hatállyal.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!