<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Kevés esélyt látnak az adópolitika érdemi változására a Mazars Metrum könyvvizsgálócég szakértői. Szerintük az élőmunkát terhelő elvonásokat csökkenteni kellene a versenyképesség növelése érdekében, hiszen Magyarországon az egyik legmagasabb az OECD-n belül.

A Mazars Metrum adópartnere, Szmicsek Sándor kevés lehetőséget lát arra, hogy 2009-ben érdemben megváltozzon az adópolitika, bár erre Magyarország tőkevonzó képességének és versenyképességének javítása érdekében nagy szükség volna. Az adószakértő a cég szerdai budapesti sajtóbeszélgetésén úgy vélekedett: középtávú célt kellene kitűzni, például az euró bevezetésének céldátumát, s annak teljesítésére kellene egy intézkedéscsomagot kidolgozni, benne az adóreformmal.

Szmicsek Sándor hangsúlyozta: a versenyképesség növelése érdekében csökkenteni kellene az élőmunkát terhelő elvonásokat. A bért terhelő elvonásokat illetően Magyarország évek óta a harmadik helyet foglalja el az OECD országok rangsorában (csak Belgium és Németország előzi meg), ami ösztönzi a feketegazdaságot, és nyilvánvalóan nem növeli az ország versenyképességét, különösen a régióban. Az adószakértő negatívumként említette, hogy az élőmunka újratermelésének költségeit továbbra sem ismeri el az adórendszer (például a nyugdíjjárulékot nem lehet levonni az adóalapból).

Gondok vannak az ellenőrzéssel

Az egykulcsos adórendszerről úgy vélekedett: ehhez rengeteg illúzió tapad, így például nem szüntetné meg teljesen a feketegazdaságot, mégis egyszerűbb és átláthatóbb lenne, mint a mostani rendszer, amely olyan bonyolult, hogy a legjobb szándékkal is hibázni lehet.

Az adóhatóságnak felrótta: az ellenőrzések sokszor inkább formai, mint tartalmi jellegűek, s rengeteg olyan eset van, amikor indokolatlan az adóhatósági bírság kiszabása. Az adóhatóságnak utólag, az értelmezések birtokában könnyebb eligazodnia a szabályok útvesztőjében, mint az adózónak a szabályok bevezetésekor - hívta fel a figyelmet, hozzátéve: egyszerűbb adórendszer esetén kevesebb revizorra volna szükség.

Az áfakulcs emelése

Az áfakulcs csökkentése, aminek ellensúlyozására különadót vezettek be, hiba volt a Mazars Metrum szakértője szerint. A különadó hátránya szerinte, hogy a látható jövedelmeket adóztatja meg, szemben a forgalmi adóval, amely a feketejövedelmeket is bevonja az adóztatási körbe. Bár az áfakulcs 1 százalékos növelése 0,6 százalékos inflációnövekedést generál, mégis hatékonyabb megoldás lenne, mint a látható jövedelmek terheinek további növelése - vélekedett a szakértő.

A társasági adóterhelés európai viszonylatban elég alacsony, inkább átláthatóbbá, egyszerűbbé és kiszámíthatóbbá kellene tenni - vélekedett Szmicsek Sándor.

Stricca Lilla, a Mazars Metrum partnere elmondta: a tavaly tömegesen indított vagyonosodási vizsgálatok miatt nőtt a privát adótervezés iránti igény. A szakértő úgy vélekedett, a vagyonvizsgálatok célrétegét nem jól állapították meg, aminek negatív hatása a közhangulatban is érződik. Stricca Lilla arra számít, hogy ezeknek a vizsgálatoknak a száma az idén nőni fog.

Szmicsek Sándor hozzátette: a feketegazdaság elsősorban a vagyonokban jelenik meg, ezért szükség van ilyen vizsgálatokra. Látni kell azonban azt is, hogy ennek következtében nő a private banking szolgáltatások iránti igény, és erősödik a jövedelemkiáramlás az offshore területekre.

MTI/Menedzsment Fórum