3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kevés esélyt látnak az adópolitika érdemi változására a Mazars Metrum könyvvizsgálócég szakértői. Szerintük az élőmunkát terhelő elvonásokat csökkenteni kellene a versenyképesség növelése érdekében, hiszen Magyarországon az egyik legmagasabb az OECD-n belül.

A Mazars Metrum adópartnere, Szmicsek Sándor kevés lehetőséget lát arra, hogy 2009-ben érdemben megváltozzon az adópolitika, bár erre Magyarország tőkevonzó képességének és versenyképességének javítása érdekében nagy szükség volna. Az adószakértő a cég szerdai budapesti sajtóbeszélgetésén úgy vélekedett: középtávú célt kellene kitűzni, például az euró bevezetésének céldátumát, s annak teljesítésére kellene egy intézkedéscsomagot kidolgozni, benne az adóreformmal.

Szmicsek Sándor hangsúlyozta: a versenyképesség növelése érdekében csökkenteni kellene az élőmunkát terhelő elvonásokat. A bért terhelő elvonásokat illetően Magyarország évek óta a harmadik helyet foglalja el az OECD országok rangsorában (csak Belgium és Németország előzi meg), ami ösztönzi a feketegazdaságot, és nyilvánvalóan nem növeli az ország versenyképességét, különösen a régióban. Az adószakértő negatívumként említette, hogy az élőmunka újratermelésének költségeit továbbra sem ismeri el az adórendszer (például a nyugdíjjárulékot nem lehet levonni az adóalapból).

Gondok vannak az ellenőrzéssel

Az egykulcsos adórendszerről úgy vélekedett: ehhez rengeteg illúzió tapad, így például nem szüntetné meg teljesen a feketegazdaságot, mégis egyszerűbb és átláthatóbb lenne, mint a mostani rendszer, amely olyan bonyolult, hogy a legjobb szándékkal is hibázni lehet.

Az adóhatóságnak felrótta: az ellenőrzések sokszor inkább formai, mint tartalmi jellegűek, s rengeteg olyan eset van, amikor indokolatlan az adóhatósági bírság kiszabása. Az adóhatóságnak utólag, az értelmezések birtokában könnyebb eligazodnia a szabályok útvesztőjében, mint az adózónak a szabályok bevezetésekor - hívta fel a figyelmet, hozzátéve: egyszerűbb adórendszer esetén kevesebb revizorra volna szükség.

Az áfakulcs emelése

Az áfakulcs csökkentése, aminek ellensúlyozására különadót vezettek be, hiba volt a Mazars Metrum szakértője szerint. A különadó hátránya szerinte, hogy a látható jövedelmeket adóztatja meg, szemben a forgalmi adóval, amely a feketejövedelmeket is bevonja az adóztatási körbe. Bár az áfakulcs 1 százalékos növelése 0,6 százalékos inflációnövekedést generál, mégis hatékonyabb megoldás lenne, mint a látható jövedelmek terheinek további növelése - vélekedett a szakértő.

A társasági adóterhelés európai viszonylatban elég alacsony, inkább átláthatóbbá, egyszerűbbé és kiszámíthatóbbá kellene tenni - vélekedett Szmicsek Sándor.

Stricca Lilla, a Mazars Metrum partnere elmondta: a tavaly tömegesen indított vagyonosodási vizsgálatok miatt nőtt a privát adótervezés iránti igény. A szakértő úgy vélekedett, a vagyonvizsgálatok célrétegét nem jól állapították meg, aminek negatív hatása a közhangulatban is érződik. Stricca Lilla arra számít, hogy ezeknek a vizsgálatoknak a száma az idén nőni fog.

Szmicsek Sándor hozzátette: a feketegazdaság elsősorban a vagyonokban jelenik meg, ezért szükség van ilyen vizsgálatokra. Látni kell azonban azt is, hogy ennek következtében nő a private banking szolgáltatások iránti igény, és erősödik a jövedelemkiáramlás az offshore területekre.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!