2008. április 7. 08:39

Erősebb állami beavatkozásra lett volna szükség a hitelpiaci válság kezdetén, és akkor csökkenteni lehetett volna a következményeket - nyilatkozta a Financial Timesnak Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi valutaalap (IMF) elnöke.

Az illetékes kormányok a jegybankokon keresztül igyekeztek likviditást pumpálni a piacokra, néhánz bajba jutott pénzügyi céget - például a Northern Rockot -  az állam mentette meg a teljes csődtől. Ugyanakkor akiknek a feladatuk lett volna beavatkozni a pénzügyi rendszerbe komolyabban, azok nem tettek lépéseket ezeken kívül.

Strauss-Kahn szerint az államkötvénypiac és az ingatlanszektor több segítséget igényelt volna az államoktól, és akkor csökkenteni lehetett volna a válság hatásait. A nemzetközi szervezet vezetője szerint ez képezhetett volna egy harmadik védelmi rendszert az állami intézmények részéről.

Az IMF vezetői szerint az államoknak nem arra kéne várniuk, hogy a pénzintézetek szép lassan maguktól csődbe menjenek, hanem további segítséget kéne nyújtani a gyengélkedő cégeknek, hogy ne legyenek a válság áldozatai.

Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.