2008. április 7. 08:39

Erősebb állami beavatkozásra lett volna szükség a hitelpiaci válság kezdetén, és akkor csökkenteni lehetett volna a következményeket - nyilatkozta a Financial Timesnak Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi valutaalap (IMF) elnöke.

Az illetékes kormányok a jegybankokon keresztül igyekeztek likviditást pumpálni a piacokra, néhánz bajba jutott pénzügyi céget - például a Northern Rockot -  az állam mentette meg a teljes csődtől. Ugyanakkor akiknek a feladatuk lett volna beavatkozni a pénzügyi rendszerbe komolyabban, azok nem tettek lépéseket ezeken kívül.

Strauss-Kahn szerint az államkötvénypiac és az ingatlanszektor több segítséget igényelt volna az államoktól, és akkor csökkenteni lehetett volna a válság hatásait. A nemzetközi szervezet vezetője szerint ez képezhetett volna egy harmadik védelmi rendszert az állami intézmények részéről.

Az IMF vezetői szerint az államoknak nem arra kéne várniuk, hogy a pénzintézetek szép lassan maguktól csődbe menjenek, hanem további segítséget kéne nyújtani a gyengélkedő cégeknek, hogy ne legyenek a válság áldozatai.

Menedzsment Fórum