<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A gazdasági növekedést illetően optimistább lett a Fed, ám az amerikai jegybank szerint a munkanélküliség problémája továbbra is megmarad.

Az amerikai jegybank, a Fed, bár jelenleg derűlátóbb az amerikai gazdaság növekedési kilátásait illetően, úgy ítéli meg, hogy 600 milliárd dolláros kötvényvásárlási programját nem fejezheti be korábban, a gazdaságnak még szüksége van az állami támogatásra - tartalmazza a Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) január 26-i kamatdöntő ülésének szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyve. Ebből az derül ki, hogy a Fed továbbra is elsősorban a munkaerőpiac kilábalásával elégedetlen.

A Fed most 3,4-3,9 százalékos idei gazdasági növekedést vár, kissé javítva a novemberi előrejelzésében szereplő 3,0-3,6 százalékot. Bár a növekedést erősebbre várja, a munkanélküliség alakulását továbbra is a magas, 8,8-9,0 százalékos tartományban valószínűsíti még az idei év végén is, annak ellenére, hogy januárban már 9,0 százalékra csökkent az állástalanok aránya. Az élelmiszer- és energiaárak szárnyalása ellenére az inflációt továbbra is alacsonyan, az 1,3-1,7 százalékos sávban várja idén a Fed, összhangban a novemberi előrejelzéssel.

A jegyzőkönyvből az derül ki, hogy a Fed döntéshozói egyhangúlag a kötvényvásárlások folytatására szavaztak, néhányan aggodalmukat hangoztatták a kötvényvásárlások inflációnövelő hatásaira hivatkozva. Néhányan azzal kapcsolatban is fenntartásaikat jelezték, hogy nem látják világosan, a kötvényvásárlási program hogyan segíti a gazdaságot, és úgy vélik, az állami gazdaságösztönzést felül kellene vizsgálni, ha a gazdasági mutatók már egy megfelelően erős gazdasági növekedésre utalnak.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.