<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A gazdasági növekedést illetően optimistább lett a Fed, ám az amerikai jegybank szerint a munkanélküliség problémája továbbra is megmarad.

Az amerikai jegybank, a Fed, bár jelenleg derűlátóbb az amerikai gazdaság növekedési kilátásait illetően, úgy ítéli meg, hogy 600 milliárd dolláros kötvényvásárlási programját nem fejezheti be korábban, a gazdaságnak még szüksége van az állami támogatásra - tartalmazza a Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) január 26-i kamatdöntő ülésének szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyve. Ebből az derül ki, hogy a Fed továbbra is elsősorban a munkaerőpiac kilábalásával elégedetlen.

A Fed most 3,4-3,9 százalékos idei gazdasági növekedést vár, kissé javítva a novemberi előrejelzésében szereplő 3,0-3,6 százalékot. Bár a növekedést erősebbre várja, a munkanélküliség alakulását továbbra is a magas, 8,8-9,0 százalékos tartományban valószínűsíti még az idei év végén is, annak ellenére, hogy januárban már 9,0 százalékra csökkent az állástalanok aránya. Az élelmiszer- és energiaárak szárnyalása ellenére az inflációt továbbra is alacsonyan, az 1,3-1,7 százalékos sávban várja idén a Fed, összhangban a novemberi előrejelzéssel.

A jegyzőkönyvből az derül ki, hogy a Fed döntéshozói egyhangúlag a kötvényvásárlások folytatására szavaztak, néhányan aggodalmukat hangoztatták a kötvényvásárlások inflációnövelő hatásaira hivatkozva. Néhányan azzal kapcsolatban is fenntartásaikat jelezték, hogy nem látják világosan, a kötvényvásárlási program hogyan segíti a gazdaságot, és úgy vélik, az állami gazdaságösztönzést felül kellene vizsgálni, ha a gazdasági mutatók már egy megfelelően erős gazdasági növekedésre utalnak.

MTI