TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Szükség van a magyarországi jelzáloghitelezés korlátozására, de az ezzel kapcsolatos magyar központi banki javaslatok túlzóak - mondta Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója egy konferencia szünetében.

A fedezethez kötött hitelezési korlátokra szükség van, de ennek alacsonyabbnak kell lennie, mint amit a Magyar Nemzeti Bank (MNB) javasolt, és az új szabályoknak nem szabadna különbséget tenni a forint és a devizahitelezés között - mondta Csányi Sándor.

Hozzátette: a fedezethez kötött hitelezési korlátnak kevés értelme van egy olyan országban, ahol a hivatalos jövedelmi adatok ritkán tükrözik a tényleges vásárlóerőt - mivel a lakosság nagy része elkerüli az adófizetést, ahol 3,9 millió alkalmazottból csak 1 millió fizet adót.

Csányi Sándor szerint az elfogadható, fedezethez kötött hitelezési korlát 75 százalék körüli lenne általánosan. Utalt arra, hogy a piacon korábban a 90 százalékos hitelezési korlát terjedt el, amely túl nagy kockázatot jelentett.

Az MNB javaslatai szerint ezzel szemben a háztartási jelzáloghitelek esetén a maximális hitel/fedezet arány forintkölcsönöknél 70, eurónál 54, míg egyéb devizában felvett hitel esetén 35 százalék lenne.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.