<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Szükség van a magyarországi jelzáloghitelezés korlátozására, de az ezzel kapcsolatos magyar központi banki javaslatok túlzóak - mondta Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója egy konferencia szünetében.

A fedezethez kötött hitelezési korlátokra szükség van, de ennek alacsonyabbnak kell lennie, mint amit a Magyar Nemzeti Bank (MNB) javasolt, és az új szabályoknak nem szabadna különbséget tenni a forint és a devizahitelezés között - mondta Csányi Sándor.

Hozzátette: a fedezethez kötött hitelezési korlátnak kevés értelme van egy olyan országban, ahol a hivatalos jövedelmi adatok ritkán tükrözik a tényleges vásárlóerőt - mivel a lakosság nagy része elkerüli az adófizetést, ahol 3,9 millió alkalmazottból csak 1 millió fizet adót.

Csányi Sándor szerint az elfogadható, fedezethez kötött hitelezési korlát 75 százalék körüli lenne általánosan. Utalt arra, hogy a piacon korábban a 90 százalékos hitelezési korlát terjedt el, amely túl nagy kockázatot jelentett.

Az MNB javaslatai szerint ezzel szemben a háztartási jelzáloghitelek esetén a maximális hitel/fedezet arány forintkölcsönöknél 70, eurónál 54, míg egyéb devizában felvett hitel esetén 35 százalék lenne.

MTI/Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.