2p

Dubaj állami mentőöv nélkül oldja meg legújabb pénzügyi problémáját - közölte a hétvégén az Egyesült Arab Emírségek pénzügyminisztere, aki azt követően óvta a piacokat a túlreagálástól, hogy dubaji emír holdingcége által ellenőrzött befektetési vállalkozás a napokban adóssága egy részének átütemezését kérte.

A cégnek júniusban 1,25 milliárd dollár adóssága jár le, de azt kérvényezte, hogy ennek egy részét csak szeptember 30-ig kelljen visszafizetnie. Sajtóértekezletén a pénzügyminiszter azt közölte, hogy nem vár nagyobb mértékű átütemezést, és a cégnek nincs szüksége állami mentőövre.

Ugyanakkor elmondta, hogy az Egyesült Arab Emírségek idei gazdasági növekedését 3,2 százalékra várják a tavalyi 1,3 százalék után.

Egyúttal dicsérte a Dubai World céget, amelynek mostanra sikerült úrrá lennie adósságproblémáján. A cég - amelynek adósságproblémái nemrégiben megrengették a Dubaj iránti nemzetközi pénzügyi bizalmat - éppen a múlt héten jelentette be, hogy vezető pénzintézetektől támogatást kapott 23,5 milliárd dolláros átütemezési tervéhez.

Dubaj március végén azt közölte, hogy 9,5 milliárd dollárt pumpál az adóssággondokkal küzdő Dubai World állami konglomerátumba. A kormány tavaly november 25-én kért féléves moratóriumot a Dubai World mintegy 25 milliárd dollárnyi adósságára, de siettek hangsúlyozni, hogy az állam nem óhajt garanciát vállalni a Dubai World holding adósságaira.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!