2015. június 1. 06:40

Nagyot kaszált az állam a szerencsejátékos cégén, hiszen majdnem kétszer több osztalékot kapott innen tavaly, mint 2013-ban.

Nagyon jó évet zárt tavaly a Szerencsejáték Zrt., hiszen az árbevétele 24,8 százalékkal (60,5 milliárd forinttal) 304,5 milliárd forintra emelkedett az eredménybeszámoló szerint. A kiegészítő melléklet részletes adatai pedig arra is rávilágítanak, hogy pontosan minek is köszönhető ez a látványos növekedés. Nominálisan a legnagyobb mértékben a Tippmix bukméker rendszerű fogadásból származó bevétele növekedett, ez több mint 23,6 milliárd forint pluszt jelentett a cég számára. Összesen 88,5 milliárd származott ebből a játéktípusból.

A kaparós sorsjegyekre is rákaptunk tavaly, hiszen az ebből származó bevétel a korábbi 47,7 milliárd forint után 63,4-re ugrott.

Szintén sokat jelentett, 12,9 milliárdot a Tippmixpro bukmékeri rendszerű internetes fogadás. A tavaly októberben bevezetett Eurojackpoton három hónap alatt pedig 4,1 milliárd bevételt hoztak össze a játékosok.

Az árbevételek jelentős növekedése mellett a kiadások arányaiban kisebb mértékben emelkedtek: az anyagjellegű ráfordítások 43 százalékkal 33,5 milliárdra, míg a személyi jellegűek 5,8 százalékkal 10,9 milliárdra növekedtek. Így mindezek eredményeként üzemi szinten is jelentősen növelte nyereségét a Szerencsejáték Zrt. A 2013-as 14,1 milliárd helyett tavaly már 20,1 milliárdos nyereséget realizált. Ezt a rendkívüli és pénzügyi eredmények összesítve tovább növelték, és az adózási előtti eredmény 23,4 milliárd forint lett, ami 82,8 százalékos emelkedést jelent.

Az adózott eredmény 20,9 milliárd forint lett, ami az előző évinek majdnem duplája. Ez a szignifikáns megugrás pedig arra is lehetőséget adott, hogy az osztalékfizetés is kvázi duplázódjon. Míg 2013-ban a Szerencsejáték Zrt. a tulajdonosának, vagyis a magyar államnak 8,5 milliárd forint osztalékot fizetett, addig tavaly 15 milliárd vándorolt az államkasszába.

Az osztalékfizetés után a cégnél még 5,9 milliárd forint maradt mérleg szerinti eredmény címén.

A Szerencsejáték Zrt.-nél tavaly egyébként átlagosan 1533 alkalmazott dolgozott, bérköltségük pedig 6,6 milliárd forintot tett ki. Ez fejenként 362 ezer forintos bérköltséget eredményez, ami megközelítőleg 258 ezer forintos átlagos bruttó bért feltételez.

mfor.hu