TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2013. szeptember 27. 09:43

A Barclays az aktuális negyedéves prognózisában az eddigi 0,5 százalékról 0,7 százalékra javította a magyar gazdaság idei növekedési ütemére adott becslését, 2014-re szóló előrejelzését ugyanakkor csaknem megkétszerezte: az általa eddig várt 1,1 százalékos bővülés helyett most már 2,0 százalékos GDP-növekedést vár Magyarországon jövőre.

A Barclays szerint a magyar gazdaság lendülete elsősorban az élénkülő euróövezeti növekedésből és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjából ered. A ház közgazdászai megjegyezték ugyanakkor, hogy a beruházások második negyedévi élénkülését kizárólag az állami beruházási aktivitás okozta, és a Barclays szerint nem biztos, hogy ez fenntartható.

A cég elemzői kiemelik azt is, hogy a hazai össztermékhez mért beruházási ráta jelentősen, a 2008 előtti időszakra jellemző 24 százalékról 17 százalékra esett vissza. A Barclays londoni szakértőinek megítélése szerint ez azt jelenti, hogy a magyar gazdaságban ebben az időszakban összességében nem növekedett a produktív kapacitás.

A Barclays elemzői közölték, hogy véleményük szerint - jóllehet az idei államháztartási hiány magasabb lesz a tavalyinál - a magyar kormány az idén is a GDP-érték 3 százaléka alatt tartja a deficitet, "elkerülendő a problémákat az EU-val". Nőttek ugyan a költségvetési kiadások, de ehhez bevételnövelő intézkedések is társultak - hangsúlyozzák pénteki értékelésükben a Barclays londoni szakértői.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.