2p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Barclays az aktuális negyedéves prognózisában az eddigi 0,5 százalékról 0,7 százalékra javította a magyar gazdaság idei növekedési ütemére adott becslését, 2014-re szóló előrejelzését ugyanakkor csaknem megkétszerezte: az általa eddig várt 1,1 százalékos bővülés helyett most már 2,0 százalékos GDP-növekedést vár Magyarországon jövőre.

A Barclays szerint a magyar gazdaság lendülete elsősorban az élénkülő euróövezeti növekedésből és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjából ered. A ház közgazdászai megjegyezték ugyanakkor, hogy a beruházások második negyedévi élénkülését kizárólag az állami beruházási aktivitás okozta, és a Barclays szerint nem biztos, hogy ez fenntartható.

A cég elemzői kiemelik azt is, hogy a hazai össztermékhez mért beruházási ráta jelentősen, a 2008 előtti időszakra jellemző 24 százalékról 17 százalékra esett vissza. A Barclays londoni szakértőinek megítélése szerint ez azt jelenti, hogy a magyar gazdaságban ebben az időszakban összességében nem növekedett a produktív kapacitás.

A Barclays elemzői közölték, hogy véleményük szerint - jóllehet az idei államháztartási hiány magasabb lesz a tavalyinál - a magyar kormány az idén is a GDP-érték 3 százaléka alatt tartja a deficitet, "elkerülendő a problémákat az EU-val". Nőttek ugyan a költségvetési kiadások, de ehhez bevételnövelő intézkedések is társultak - hangsúlyozzák pénteki értékelésükben a Barclays londoni szakértői.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!