<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Péntek délelőtt óta folyamatosan havazik, és az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint ez még így is marad reggelig, sőt szombaton is előfordulhat havazás. Több megyében korlátozták a kamionforgalmat, de azt is érdemes tudni, mely utakat lehet ingyenesen használni.

Az intenzív havazás miatt több buszjárat nem, vagy csak rövidített útvonalon a fővárosban. A BKK közleménye szerint
 • a 16-os a Szentháromság térig, a 128-as a Józsa Béla közig, a 149-es pedig a Gábor Áron utcáig jár,
 • a 129-es, a 140-es és 150-es járatok pedig terelt útvonalon szállítják az utasokat.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. pedig arról tájékoztatta az országos közúton közlekedőket, hogy 15 órától Nógrád megyében, illetve Szlovákiában kialakult időjárási körülmények miatt a 2-es főút Pest és Nógrád megyei szakaszán feloldották a 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművek közlekedésének korlátozását.
 
(Balogh Zoltán, MTI) 
 
2017. január 13-án reggel 9 óra óta a szlovák hatóságok döntése értelmében Parassapusztától Bánrévéig valamennyi határátkelőhelyen korlátozást vezettek be: a 7,5 tonnánál nehezebb járművek nem hajthatnak be Szlovákiába (Tornyosnémeti és Sátoraljaújhely még járható), 11 órától a Nógrád megyei határátkelőhelyeken a szlovák hatóságok tovább korlátozták a Szlovákiába tartó tehergépkocsik közlekedést, így már a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsikra is vonatkozik a kamiontilalom. Azon a járműveket, amelyek Szlovákiába készülnek, az M2-es autóúton a Rádi csomópontnál állítják félre. A terelést a rendőrség végzi.
 
Szendehely (Máthé Zoltán, MTI) 

Pest megyében a 102-es főúton az M1-től Zsámbékig 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be, így a főút teljes szakaszán érvényes a tiltás. A rendőrség Pest megye határában nem engedi fel a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsikat a 10-es főútra és a 8102-es jelű úton az 1-es főúttól Budakalászig tiltott a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsik közlekedése.
 
Heves megyében az időjárásra való tekintettel 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be a megye két útján. A 21-es főúton Apcnál, és a 23-as főúton Pétervásáránál a Nógrád megye felé tartó tehergépkocsikat félre állítják. A 25-ös főúton, Eger és Kerecsend között 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be, Maklár felé terelik a tehergépjárműveket.
 
Veszprém megyében a 82-es főúton, Veszprém és Zirc között a 0-21 km szelvények között 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be, továbbá a 82-es számú főúton, Veszprém és Veszprémvarsány között a 0-45+500 km szelvények között korlátozzák a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsik közlekedését. 
 
Győr-Moson-Sopron megyében a 82-es számú főút és a 83-as számú főúton is életbe lépett a 7,5 tonnás súlykorlátozás, a teherjárműveket az M1-es autópályán kerülhetnek Budapest, illetve Hegyeshalom irányába.
 
Fejér megyében a 1104-es jelű út 0+000 - 7+281 km szelvények közötti szakaszán 16 órától 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be. 
 
A havazással érintett területeken a Magyar Közút Nonprofit Zrt. folyamatosan síkosságmentesítési, illetve hóeltakarítási munkálatokat végez.
 
Máthé Zoltán, MTI (MTI) 
 
A közlekedők az útviszonyokról, az aktuális forgalmi helyzetekről, balesetek miatti korlátozásokról a cég diszpécserszolgálatai mellett a társaság Útinform szolgálatánál (06-1-336-2400) is érdeklődhetnek 0-24 órában, minden elérhetőségük megtalálható a www.utinform.hu oldalon, ahol számos további hasznos közlekedési információhoz juthatnak az autósok.
 
A közlekedőknek természetesen meg vásárolniuk az autópályamatricákat is, ám idén januártól a következő útszakaszok díjmentesek:
 
 • az M0 autóút alábbi szakaszait: 
 • 1. számú főút és az M5 autópálya közötti szakaszt, 
 • M4 autóút (4. számú autóút jelzés) és az M3 autópálya közötti szakaszt, 
 • Megyeri híd (a 2. számú főút és a 11. számú főút közötti szakaszt); 

 • M31 autópályát; - az M60 autópálya Pécs délnyugati elkerülő szakasza az 58. és 5826. számú utak között; 
 • az M8 autópályát; 
 • az M9 autóút 6. számú főút és az 51. számú főút közötti szakaszt; 
 • az M9 autóút (61. számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakaszt; 
 • az M4 autóút (4. számú autóút jelzés) Vecsés-Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakaszát

Az alábbi megyékre lehetséges éves megyei matricát vásárolni (gyorsforgalmi díjköteles úthálózattal rendelkeznek):

Bács-Kiskun megye, Baranya megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Csongrád megye, Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Hajdú-Bihar megye, Heves megye, Komárom-Esztergom megye, Pest megye, Somogy megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Tolna megye, Vas megye, Veszprém megye, Zala megye.

Az e-matrica vásárlás során fontos figyelembe venni, hogy a 2017-es évre vonatkozó éves országos és éves megyei úthasználati jogosultságot 2017. január 1-jén 00:00 órától lehet használni, abban az esetben is, ha azokat a 2016. december 8. és december 31. között idén első ízben bevezetett elővásárlás során váltották meg. Nem kell azonban az év elején aggódnia annak, akinek 2016-os országos éves vagy megyei e-matricája van, mivel ezen jogosultságok 2017. január 31-én éjfélig érvényesek. A 2016-ban megváltott havi jogosultságok viszont átnyúlhatnak a következő évre, azaz például egy 2016. december 28-án vásárolt havi matrica 2017. január 28-ig érvényes.

Az e-matricát néhány kattintással meg lehet vásárolni az interneten keresztül az e-autopalyamatrica.hu oldalon, mobilról SMS-ben, applikációval, vagy személyesen a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban és saját értékesítési pontjain (Rajka, Hegyeshalom), illetve az országszerte megtalálható viszonteladóinak bármelyikénél (pl.: benzinkutakon). Nagyobb flották esetében csoportos megrendelésre is biztosít lehetőséget az e-autopalyamatrica.hu oldalt üzemeltető Biorobotok Informatikai és Adatfeldolgozási Kft.

A gyakran előforduló felhasználói tévesztések elkerülése érdekében a vásárlás során mindig figyeljünk arra, hogy az e-matricát a megfelelő díjkategóriában váltsuk meg. Azzaz ennek megfelelően a D1 kategóriába nem tartozó minden személygépkocsira (pl. 7 főnél több személy szállítására alkalmas járművekre), a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsikra és a lakóautókra a D2 kategóriában kell megváltani az úthasználati jogosultságot. Nagyon ezt tudni, hiszen még akkor is pórul járhatunk, ha egyébként a D1 és D2 országos matricák ugyanannyiba kerülnek, mivel a hatályos díjrendelet értelmében a nem megfelelő díjkategóriában megváltott jogosultság is jogosulatlan úthasználatnak számít és pótdíjfizetési kötelezettséget vonhat maga után. A helyes díjkategória a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzés (J és S.1. mezők) alapján állapíthatók meg a legegyszerűbben.

További fontos tudnivaló, hogy a vásárlás során, de még az e-matrica kifizetése előtt a díjkategória mellett okvetlenül ellenőrizzük a rendszám, felségjelzés helyességét is, és az érvényességi időt úgyszintén.  
 
mfor.hu 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.