2008. április 14. 10:34

Az idén augusztusban a fogyasztói árak várhatóan 5,9 százalékkal lesznek magasabbak az egy évvel korábbinál, a termelői árak pedig 5,2 százalékkal haladhatják meg a 2007. augusztusi szintet - áll az Ecostat Kormányzati Gazdaság- és Társadalom-Stratégiai Kutató Intézet Mikroszkóp című kiadványában.

Tavaly júniustól a közszférában 8,3 százalékos béremelés történt a 2008. januári 13. havi egyszeri juttatás terhére. Júniustól ez a hatás kikerül a bázisból, aminek következtében a költségvetési szféra keresetemelkedésének üteme érzékelhetően mérséklődik.

Az Ecostat előrejelzése szerint 2008 augusztusában a költségvetésben 5,5 százalékos, a versenyszférában pedig 7,8 százalékos keresetemelkedés várható az előző év azonos időszakához képest. Ugyanebben az időszakban a nemzetgazdaság egészében a bruttó átlagkereset 7,1 százalékkal nőhet.

A kutatóintézet prognózisa szerint 2008 augusztusában az ipar belföldi értékesítése 2,5 százalékkal, az exportértékesítés 9 százalékkal, az ipari termelés pedig 6,2 százalékkal bővülhet az előző év azonos időszakához képest a szezonálisan és munkanaphatástól tisztított index szerint.

Számításaik szerint a kiskereskedelemben a következő néhány hónapban stagnáló forgalom várható, majd a nyári hónapokban megindulhat a lassú növekedés. Így 2008. szeptemberre a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,3 százalékkal haladhatja meg az egy évvel korábbi szintet.

Augusztusban az Ecostat 255 forint körüli euró árfolyamra és 7,5 százalékos jegybanki alapkamatra számít. Előrejelzésük szerint júniusban és augusztusban a jelenlegi 8 százalékról 25-25 bázisponttal csökkenti az alapkamatot a monetáris tanács.

Menedzsment Fórum