2017. április 21. 05:39

A zenész piaci értékét 300 millió dollárra becsülik.

Ma egy éve halt meg Prince, az egyik legnagyobb hatású popzenész. Tulajdonképpen nem is lehet a munkásságát zenei kategóriába sorolni, mert játszi könnyedséggel adott elő jazz, blues, r&b, soul, funk vagy akár rock és egyéb, saját maga által kikevert témákat is.

Prince 

Ahogy az a sztároknál lenni szokott, halála után sem állt le az általa teremtett zenei birodalom pénztermelése. Tavaly a zeneipar Adele új lemezének eladási rekordjairól szólt, ám az igaz rekord Prince nevéhez fűzödött: a halála évében az ő lemezei fogytak a legtöbb példányban, világszerte, 2,2 milliót adtak el belőlük. Abban is csúcstartó lett, hogy több mint 1 millió digitális és további 1 millió CD, illetve bakelit hanghordozó kelt el remekműveiből az előző évben. És még egy rekord: soha más előadó nem tudott annyi albummal szerepelni a Bilboard 200-as listáján, mint Prince a halála után: 19 lemeze került be a top válogatásba.

A Prince-vagyon értékét jelenleg nagyjából 300 millió dollárra becsülik és mivel nem hagyott hátra végrendeletet, nehéz feladat felosztani azt az örökösök közt. Akik nem is könnyítik meg az ügyben eljáró bíró dolgát. Hat testvérről tudni, de a bíró még vár, hátha újabb örökösök bukkannak fel, mielőtt lezárja a tárgyalást. (A hírességek esetében ez nem számít különlegesnek: Audrey Hepburn két évtizede hunyt el, de két fia a mai napig nem tudott megállapodni a színésznő hagyatékáról, a varázslatos személyiségéhez kapcsolódó üzleti érdekeltségekről. Frank Zappa zenész esetében ugyanez a helyzet – írta pár napja a Forbes.)

Prince 1958-ban született az Egyesült Államokban, Minneapolisban. Lélegzetelállító karrierje során több mint 100 millió albumot adott el. Első lemeze, a For You 1978-ban jelent meg. A legnépszerűbb talán a Purple Rain, a címadó dal pedig az első számú Prince-sláger lett az idők folyamán. Aművész 2016 április 21-én halt meg. Emlékét rengeteg zenésztársa megidézte, de színészek, politikusok - köztük Barack Obama amerikai elnök – is adózott néhány mondattal Prince előtt. Minnesota szenátusa emlékezetes módon rótta le kegyeletét az állam nagyszerű szülöttje előtt.

Baka F. Zoltán

mfor.hu