2004. május 4. 10:28

Több mint harminc vezető nagy-britanniai cég néz szembe vizsgálattal. Egy, az adózás terén talált kiskapu révén ugyanis 1 milliárd fonttól eshet el a brit állam.

Az érintett cégek egy adózás-elkerülési eljárást alkalmaztak, melyet az Ernst & Young dolgozott ki. A négy legnagyobb könyvvizsgáló cég egyikének módszere a megszokottól eltérő tranzakciókon alapul, és az adóként kifizetett összeg jelentékeny csökkentését teszi lehetővé a brit vállalatoknak. Az illetékes tárca most azzal vádolja az Ernst & Youngot, hogy 'agresszíven propagálta' ügyfelei körében az új adózási szisztémát.

Számos cég már az E&Y ügyfeleitől vásárolta meg az ígéretesnek tűnő adózási tervezetet, illetve sokan másolatot használtak. A brit kormányzat már 2002 szeptemberében szorgalmazta a kiskapukat kihasználó szisztéma használatának korlátozását, mivel a befolyó adó csökkenésétől tartottak. Az alacsonyabb adót befizető társaságok most bírósági eljárás elé néznek, az érintett könyvvizsgáló cég azonban nem tartja jogosnak az általuk ajánlott rendszer elleni támadásokat. Mint azt Aidan O'Carroll, az E&Y adózási területének vezetője elmondta, úgy vélik, nem terjesztettek visszaélésekre módot adó eljárást, működésük megfelelt az adózási jogszabályoknak.

A szaktárca szerint azonban, mivel más országokban, így az USA-ban és Kanadában hasonló módon próbálják a cégek kijátszani az adózásra vonatkozó szabályokat, nemzetközi összefogással fognak fellépni ez ellen a gyakorlat ellen, éppúgy, mint a terrorizmus, vagy a pénzmosás esetében.